Kuidas säilitada investeerimisvõimekus, kui rahakott saab pidevalt haiget?

16. juuni 2023

Viimase aasta jooksul keris inflatsioon kohati nõnda kõrgele, et arvete võrdlemisest sai tarbijate seas justkui rahvussport. Ehkki kaupade ja teenuste hinnatõus on tänaseks mõnevõrra rahunenud, püsib see endiselt kordades kõrgemana kui üldiselt hinnatakse normaalseks. Üritada siis veel raha säästa ja investeerida võib tunduda keerulise ülesandena, kuna paljude suurenenud väljaminekutega lihtsalt peab leppima. Leidub siiski üks viis, kuidas end inflatsiooni vastu kaitsta.

Kes on Warren Buffetti tegemistega lähemalt kursis, peaks teadma, et Omahas asuva Berkshire Hathaway kontori seinal hoiab legendaarne investor paberit, mida võib lugeda tema elu kõige tulusamaks investeeringuks – see on 1951. aastal 100 dollari eest omandatud Dale Carnegie avaliku esinemise diplom.

Noorena kartis Buffett tohutult esinemist, tunnistades isegi füüsilist iiveldust, kui pidi teiste ees rääkima. Kursus tõstis ta kommunikatsioonioskusi ja muutis teda palju enesekindlamaks, tänu millele võimendus Buffetti potentsiaal investeeringute juhina, aidates augustis 93-aastaseks saaval investoril kasvatada oma varade väärtust tänaseks üle 110 miljardi dollari.

Investeerimine iseendasse on sestap tulusaim vahend, millega inflatsioonist jagu saada. Buffett on korduvalt oma ettevõtte aastaaruannetes välja toonud, et kui oled kindlas valdkonnas suutnud luua väga head oskused, mille eest teised on valmis maksma, siis tullakse sinu ukse taha koputama ükskõik mis olukord majanduses parasjagu ka ei valitseks. Kui suudad tööandjale näidata, et oled kõrgemat palka väärt, siis loob see üsna hea kaitse elukalliduse tõusu vastu.

Igal ametil on omad eripärad, milles saab ennast järjest paremaks muuta, kuid Buffetti sõnul on kommunikatsioonivõime arendamine see, mis tuleb kasuks paljudes valdkondades. „Suhtlemisoskuse puudumine on nagu pimedas tüdrukule silma tegemine – mitte midagi ei juhtu. Sa võid olla väga tark, aga sa pead suutma ka seda edasi anda. Edasi andmine on kommunikatsioon,“ on Buffett kirjutanud.

Kui igapäevakulutuste katmisega ollakse niigi hädas ja tekib olukord, kus elataksegi palgapäevast palgapäevani, siis sellisel juhul ei peaks ninast veri väljas üritama aktsiaid osta. Juhul kui jääb vaba ressurss, siis tulemuslikum võiks olla esmalt selle enda harimisse ja koolitamisse suunamine, et tõsta sissetulekut. Nõnda tekib hiljem võimalus ka investeerimisel liitkasv tõhusamalt tööle saada, sest iga kuu saab kõrvale panna suuremaid summasid, mis koos tootlusega veereb lõpuks palju mastaapsemaks lumepalliks.

Investeerimine on enda väärtuse suurendamise järel teiseks parim vahend, millega inflatsiooni lüüa. Eeskätt tuleks omada tükikest nendest äridest, mille toodete ja teenuste tarbimine ei saa väga tugevalt pihta ka siis, kui ettevõte on sunnitud hindasid tõstma. Üldiselt tähendab see tugeva brändiga küpsemaid ärisid, kes teenivad head rahavoogu, ei pea tegema väga suuri kapitaliinvesteeringuid ja saavad aktsionäridele pakkuda keerulisemas keskkonnas ka dividendi.

LHV pensionifondides kasutatakse inflatsiooni vastu ka muid varaklasse. Näiteks kinnisvara on ajalooliselt kõrge inflatsiooniga perioodil üldiselt head kaitset pakkunud, kuna teenib üürirahavoogu ja tootlusele lisandub ka vara pikaajaline kallinemine. LHV pensionifondidele kuulub tänaseks 409 üürikorterit Tallinnas ja Riias ning kui arvestada juurde ka kinnisvara- ja metsafondid, siis moodustab kinnisvara LHV pensionifondist L veidi üle 20%, olles teeninud 2022. aastal osakuomanikele 15,3% tootlust. Kinnisvarasse investeerides peab siiski silmas pidama intressimäärade tõusust tingitud võimalikku jahutavat mõju tervele sektorile.

Veel eelistatakse LHV pensionifondides tooraineid ning nende tootmisega seotud ettevõtteid, kuna maavarade hinnad kipuvad liikuma koos toodete lõpphindadega ja lisaks võib teatud sektorites hinda täiendavalt toetada alainvesteeritus pakkumises ning vastava toormaterjali pikaajalise defitsiidi väljavaade.

Investeerimine on üks parimaid viise end inflatsiooni vastu kaitsmiseks, kuid kui hinnatõus sööb juba eos iga kuu lõpus rahakotti augu sisse, siis peaks olukorra parandamiseks esmalt läbi õppeprotsessi tööturul enda väärtust tõstma ja siis avaneb ka investeerimismaastikul võimalus täiendav kaitsekilp kasutusele võtta.


Tutvu ka LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.


Erko Rebane
LHV finantsportaali sisujuht


LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Pensionifondi L viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmine geomeetriline tootlus on vastavalt 6,30%, 5,85% ja 4,67%.

Vaata kõiki uudiseid