Kriisiajal pakub kindlust stabiilsus

3. november 2022 (Uuendatud 8. märts 2023)

Kui vaadata tagasi viimastele aastatele, siis me oleme justkui hüpanud ühest suuremast kriisist järgmisse: 2020. aasta alguses puhkes COVID-19 kriis, 2022. aasta kevadel algas sõda Euroopa külje all Ukrainas ja praegu oleme vaatega talve suunas silmitsi energiakriisiga. Pidev kriisist kriisi minek on tekitanud palju ebakindlust nii majanduskeskkonnas kui ka ühiskonnas tervikuna.

Kriiside mõjust pole puutumata jäänud ka finantsturud. Harjusime peaaegu 13 aastat järjest tegutsema püstloodis tõusvatel turgudel, millele andis lisaspurdi keskpankade rahasüst COVID-19 kriisi leevendamiseks. Nüüdseks oleme olukorras, kus keskpangad on pidanud, vastupidi, hakkama intressimäärade tõstmise abil majanduskeskkonda jahutama, et saada inflatsioon kontrolli alla. Turgudele on see mõjunud külma karastava dušina. Intressimäärade tõstmises pole veel selget lõppu näha.

Kust otsida kaitset oma pensionivarale?

Pensionifondidest suutsid 2022. aastal, mil turud kukkusid, pakkuda positiivset tootlust ainult üksikud fondid. Eelkõige on sellega hakkama saanud aktiivselt juhitud pensionifondid, kellel on olemas paindlikkus pöörata oma positsioone kiirelt ümber sellistesse varadesse, mis peavad kriisile vastu paremini. Keskmise riskitasemega pensionifondide seas oleme näidanud LHV pensionifondiga M ka tänavu positiivset tootlust ja kasvatanud pensionikogujate vara pikaajaliselt stabiilselt.

LHV pensionifondi M investeerimisstrateegia fookus on suunatud kindlat rahavoogu teenivatele varadele ning seepärast teeb fond kinnisvara- ja võlakirjainvesteeringuid. Kui kinnisvara puhul tagab püsiva igakuise tootluse üüritulu, siis võlakirjainvesteeringute puhul pakuvad stabiilse tulususe jooksvad intressimaksed.

Eesti ettevõtete võlakirjad pakuvad tugevat tootlust

Viimaste aastate jooksul oleme seadnud pensionifondi M olulise fookuse Eesti ettevõtete võlakirjainvesteeringutele, mis on andnud märkimisväärselt suuremat tootlust kui globaalsed võlakirjaturud viimase seitsme aasta jooksul. Nii on fondi portfellis näiteks Coop Panga AT1 võlakiri (tootlus 10%), Sunly võlakiri (8%), Liveni võlakiri (8%), Perton Ehituse võlakiri (8,5%), Ekspress Grupi võlakiri (6%) ja ühe värskeima investeeringuna kohaliku ettevõtte Dimedium Grupi võlakiri.

Sunly investeeringu näitel on hea meel tõdeda, et LHV pensionifondid on andnud esimese institutsionaalse investorina tõuke ühe Eesti taastuvenergia ettevõtte eduloole. Sunly on kolme aastaga kasvanud ettevõtteks, mis kaasas värskelt 200 miljonit eurot uut omakapitali, et rahastada järgmise kahe aasta kasvuplaane: arendusfaasis on 23,9 GW mahus päikese- ja tuuleparke Baltikumis ja Poolas. LHV pensionifondide soov on investeerida tugeva tiimi ja potentsiaaliga kohalike ettevõtete kasvulugudesse.

Globaalse võlakirjaturu suhtes oleme viimastel aastatel olnud üsna konservatiivselt meelestatud ning seepärast müüsime pikemaid positsioone juba 2021. aastal pikemaid positsioone, kui turud olid veel tipus. Kuid muutuvate intresside olukorras muutuvad ka globaalse võlakirjaturu võimalused ja nii on taas tekkimas häid sisenemisvõimalusi. Kui kaks aastat tagasi oli Saksamaa kümneaastase valitsuse võlakirja tootlus kindlalt –0,5%, siis praegu on sellelt võimalik teenida 2,6%. Seetõttu oleme aktiivselt otsimas uusi investeeringuid globaalsetelt võlakirjaturgudelt. Näiteks oleme pensionifondi M soetanud Soome üürikinnisvara ettevõtte Kojamo võlakirja tootlusega 5,5%, finantssektori ettevõtte BNP Paribas võlakirja tootlusega 6,2% ja energiasektori ettevõtte British Petroleumi võlakirja tootlusega 7,2%. Võlakirjadesse on investeeritud ligikaudu pool fondi varadest.

Kinnisvarainvesteeringud on jätkuvalt toeks

LHV pensionifondi M teine tähtis tugisammas on kinnisvara, millesse on nii otseinvesteeringutena kui ka fondide kaudu paigutatud ligikaudu veerand fondi varadest. Kuigi majanduskeskkonnast lähtuvalt on kinnisvaraturg olnud viimase nelja kuu jooksul äraootaval seisukohal ning pigem näidanud jahenemismärke, on institutsionaalse kinnisvarainvestori vaade ja võimalused siiski teised. Elukondlik kinnisvara on olnud alati püsiva tootlusega varaklass, sest kodu vajame me kõik. Sel põhjusel olime üks esimesi fonde turul, kes investeeris üürikinnisvarasse. Nüüdseks on meil Tallinnas ligikaudu 291 üürikorterit Põhja-Tallinnas Manufaktuuri tänaval ja Mustamäel Aiandi tänaval. 2022. aastal alustasime tegevust ka Riia üürikorterite turul, osa investeeringu mahust tuli ka pensionifondi M portfelli. Lõviosa meie üürikorteritest on leidnud omale üürilised ning hoiame silmad lahti, et soodsate võimaluste tekkimisel täiendada meie üürikinnisvara portfelli veelgi.

Samuti oleme otsinud head tootlust büroohoonete ning lao- ja tootmishoonete investeeringutest. Oleme soetanud kolm büroohoonet Tallinnas: Skype’i maja ja Valge maja ning ühe värskeima investeeringuna rohebüroohoone Sõpruse puiesteel. Lisaks on fond M investeerinud Harjumaal Jüri alevikus ning Tallinna Taevakivi tänaval asuvatesse lao- ja tootmishoonetesse.

Fondi M kinnisvara otseinvesteeringute keskmine tootlus oli 2022. aastal 19,1%.

Algusest saadik on LHV pensionifondide põhimõte olnud teadlikult vältida suuri kaotusi ja seepärast oleme juba aastaid olnud reaalvarade usku. Nii oleme kriisi kaitseks müünud ka pensionifondi M puhul aktsiaturgude tipus maha osa aktsiapositsioone ja paigutanud vara ümber kriiside vastu kaitset pakkuvatesse väärismetallidesse. Fondile kuuluvad nii füüsilist kulda omav fond ZKB Gold ETF kui ka mitu kulla- ja hõbedakaevandajat.

Edasivaatavalt hoiame fondis korralikku raha- ja likviidsuspuhvrit, et kasutada nii kinnisvara, võlakirja- kui ka aktsiaturgudel ära ostuvõimalusi. Kriis on näidanud, et LHV pensionifondi M strateegia on end õigustanud: stabiilse tootlusega varad on kaitsnud ja kasvatanud pensionikogujate varasid ka langeval turul.


Tutvu LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondiga M.


Maarja Pärs
LHV portfellihaldur


LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega aadressil lhv.ee ning pea nõu asjatundjaga. Fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud.

Vaata kõiki uudiseid