LHV pensionifondide üürimajadele omistati BREEAM rohemärgis

09. detsember 2021

LHV pensionifondidele kuuluvad Manufaktuuri tänava üürimajad on esimesed korterelamud Eestis, millele omistati rahvusvaheline BREEAM rohemärgis. Lumi Kodud nime all hallatavad üürimajad pälvisid In-Use kategoorias hinnangu "Very Good", mis kinnitab hoonete kõrget keskkonnasäästlikkust ja jätkusuutlikkust.

BREEAM on üleilmselt tunnustatud hoonete hindamise raamistik, mida kasutatakse nii uute ehitiste kui ka juba kasutuses olevate hoonete ökoloogilise jalajälje hindamisel. Hooneid hinnatakse üheksas kategoorias: energiakasutus, veekasutus, ressursikasutus, maakasutus, heitmed, kestlikkus, transport, hoone haldus ja kasutajate heaolu.

„Manufaktuuri tänava üürikortermajad vastavad hindamise tulemusena kõrgele „Very good“ tasemele. Hindamisest saadud tagasiside põhjal plaanime järgneva aasta jooksul tõsta hoonete kvaliteeti veelgi, et järgmises hindamise voorus püüelda tasemele „Excellent“,“ selgitas LHV pensionifondide kinnisvarainvesteeringute juht Rait Riim.

„Terves Baltikumis leidub praegu veel vaid üks BREEAM sertifikaadiga korterelamu, mis näitab, kui kõrgete ressursikasutuse ja kasutajasõbralikkuse standarditega elukeskkonda Lumi Kodud üürimajad Manufaktuuri tänaval pakuvad,“ lisas Riim.

Säästvat ja rohelist joont hoitakse ka Mustamäel Aiandi tänaval peagi uksed avava nelja üürimaja puhul, kus elukeskkonda rikastav privaatne kogukonnaaed võimaldab elanikel ühiselt toimetada, aega veeta ja meelepäraseid aiasaadusi kasvatada.

"Jagame klientidega olulisi roheväärtusi ning proovime igati toetada ja võimaldada nende ellurakendamist. Näeme näiteks, et mahukad kergliiklusparklad on saamas loomulikuks eluruumi osaks, sest soojal ajal eelistavad paljud elanikud auto asemel liigelda jalg- või tõukerattaga ning meie roll on tagada nende mugav ja turvaline hoiustamine. Vähem autosid on ju kõigile parem," usub korterite väljaüürimise eest vastutav Lumi Kodude ärijuht Reeli Simson.

Kinnisvaraportfelli BREEAM sertifitseerimine on üks osa LHV pensionifondide jätkusuutlikkuse strateegiast. Eesmärgiks on soetatud ja ehitatud hooneid iga BREEAM hindamise järgselt kindla tegevuskava alusel parendada, et järgmine hindamistulemus oleks kõrgem.

LHV pensionifondide kinnisvara otseinvesteeringutest on eelnevalt juba sertifitseeritud Tallinnas Akadeemia teel asuv Microsofti büroohoone (tase „Very Good“) ja Jüri alevikus paiknevad kolm stockoffice’i tüüpi ärihoonet (tasemed „Good“ ja „Very Good“). Ülejäänud portfell on hindamises ning eesmärgiks on sertifitseerida kõik varad 12 kuu jooksul peale nende omandamist.

LHV üürimajasid haldab Lumi Capitali meeskond. LHV Pensionifondide ja Lumi Capitali ühise investeerimisstrateegia pikem eesmärk on rajada Tallinna erinevatesse elamupiirkondadesse kokku minimaalselt 500 üürikorterit.


LHV pensionifondidel on ligikaudu 139 000 klienti, millega ollakse suuruselt teine fondivalitseja Eesti pensioniturul. LHV pensionifondide Eestiga seotud investeeringute kogumaht on ligikaudu 358 miljonit eurot, st iga neljas euro LHV pensionifondides olevatest varadest osaleb Eesti majanduse kasvatamises. LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus.

Lumi Capital on 2013. aastal asutatud kinnisvarainvesteeringute juhtimisele keskendunud ettevõte. Lumi Capital on aktiivne investor Balti riikide äri- ja eluasemesektoris ning juhtiv üürielamute investeeringuid haldav ettevõte, mille portfelli kuulub ligikaudu 2000 korterit.

Vaata kõiki uudiseid