Petturitel uued võtted – ole tähelepanelik, millisel lehel sisse logid

06.12.2022

Politsei hea töö tulemusena tõkestati petturite grupi tegevus, kes saatsid pankade nimel petusõnumeid. Kahjuks ei läinud päevagi, enne kui internetti ilmusid juba uued petulehed. Seekord maksavad pätid isegi reklaami eest ja püüavad Google'i otsingumootoris inimesi, kes võltsitud pangalehe aadressi kontrollimata jätavad.

LHV tuletab kõigile klientidele meelde, et küberpetturid on hetkel väga aktiivselt tegutsemas. Ainuüksi novembris panid kurjategijad internetti üles 55 LHV panka jäljendavat petulehte. Kurjategijad otsivad järjest uusi võimalusi, et teenusepakkujate nimel heausksete inimeste raha välja petta.

Internetipanka või mobiilipanka logides, tuleb alati veenduda, et tegemist on ikka panga päris lehega. Sellele viitab veebilehe korrektne aadress, toimivate linkidega ja korrektne lehekülg ning veebilehitseja aadressireal olev väike tabaluku sümbol. LHV internetipanga kodulehe aadressi alguses on alati https://www.lhv.ee/ või https://api.lhv.eu/psd2. Sageli langevad õngitsuslehtede ohvriks mobiilis tegutsejad, kuna mobiilses seadmes ei torka vale aadress nii hästi silma kui arvutiekraanil.

Pätid oskavad teenusepakkujate veebilehti väga hästi järgi teha, ent nemad ootavad, et sisestaksid petulehele vaid oma sisselogimise andmed. Seepärast tasub kontrollida, et lehe muud lingid töötaksid. Eriti tähelepanelik tuleb olla, kui sa ei liigu pangalehele tavapärast teed pidi. Lingid petulehtedele saadetakse sageli e-kirjaga, lühisõnumiga või sotsiaalmeediareklaamis, nüüd siis ka Google'i otsingutulemustes. LHV ei edasta oma klientidele kunagi kodulehe linke mobiiltelefoni lühisõnumi teel.

Pea meeles, et internetipanka sisselogimisel ei küsita kunagi PIN2 – see on võrdne sinu allkirjaga. Turvalisuse huvides tuleb võtta alati hetk kontrollimiseks, enne kui PIN2 ükskõik kuhu sisestada.

Kõige suuremat kahju saavad kurjategijad teha kontodele, millel on suured ülekannete limiidid. Seepärast tasub üle vaadata oma konto limiidid ja mitte hoida neid ebavajalikult kõrgena. Tea, et limiite saab vajadusel alati muuta, kuid petturite elu teevad need keerulisemaks. Viimasel ajal on sagenenud ka juhtumid, et näiteks raamatupidaja tähelepanematuse pärast on kurjategijad üle võtnud tema hallatavate ettevõtete kontod. Seepärast tasub infot turvalisuse kohta jagada ka oma konto kaaskasutajatega.

LHV teeb aktiivselt tööd, et petturite tekitatud kahju vähendada ja petulehed võimalikult kiiresti internetist eemaldataks, kuid siiski leidub juhtumeid, et kliendid pahaaimamatult kontrollimata lehtedele oma andmed sisestavad.

Kui sinu kontol on tehtud kahtlasi tehinguid või kahtlustad pettust, anna meile sellest kohe teada kirjutades aadressil info@lhv.ee või helistades LHV Panga klienditoe telefonil 6 800 400.

Vaata lähemalt: https://www.lhv.ee/pettuste-ennetamine.

Vaata kõiki uudiseid