Nüüd saab investeerida LHV uutesse allutatud võlakirjadesse

16. september 2020

Tänasest algas LHV Groupi uute allutatud võlakirjade märkimine, huvilised saavad väärtpabereid soetada 25. septembrini ning kui kõik läheb plaanipäraselt, algab nendega börsil kauplemine oktoobri algusest.

Kokku laseb LHV Group välja 25 000 allutatud võlakirja, kui huvi on suur siis kuni 35 000 võlakirja. Üks allutatud võlakiri maksab 1000 eurot ehk siis maksimaalne kaasatava raha summa on 35 miljonit eurot. Võlakirja pealt makstakse intressi 6% aastas ja maksed on jagatud igale kvartalile. Võlakirjade lunastustähtaeg on 2030. aastal, kuid Finantsinspektsiooni loal võib LHV need lunastada kõige varem viie aasta pärast.

Avalik pakkumine on mõeldud Eesti jaeinvestoritele ning ka institutsionaalsetele investoritele. Võlakirjade soetamisega on võimalik aidata suurendada Eesti kapitali olulisust kodumaisel finantsteenuste ja Euroopa finantsvahendajate turul. Kaasatavat raha kasutab LHV ärimahtude kasvatamiseks ja kapitalistruktuuri tugevdamiseks, eelkõige võimaldab lisakapital suurendada panga laenuportfelli, mille jaoks on vaja piisavat omavahendite olemasolu. LHV laenumahud kasvavad kiiresti ning samuti ollakse ostmas Danske panga ettevõtete laenuportfelli. LHV on kasvanud rohkem kui 230 000 kliendiga Eesti suuruselt kolmandaks pangaks igapäevapanganduse poolest. Eesti inimesed hoiavad LHV-s üle 5 miljardi euro finantsvarasid.

Mida silmas pidada?

Võlakirjade soetamiseks on vajalik Balti väärtpaberikonto olemasolu ja esitada tuleb märkimiskorraldus, mida on võimalik teha kõikide kontohaldurist pankade vahendusel. Kui oled LHV Panga klient, siis logi sisse internetipanka ja märgi võlakirju elektrooniliselt.

Märkimine algab 16. septembri hommikul kell 10 ning lõpeb 25. septembril kell 16. Otsus, kuidas võlakirjad jaotatakse, tehakse 28. septembril ning investorite väärtpaberikontodele peaksid need jõudma 30. septembril. Juba oktoobri esimesel päeval peaks võlakirjad ka Nasdaq Tallinna börsil kaubeldavaks muutuma.

Nagu varasemate LHV võlakirjade puhulgi, on LHV Groupil võimalik kümneaastased võlakirjad lunastada pärast viie aasta möödumist nende emissioonist ehk kõige varem 2025. aastal, juhul kui Finantsinspektsioon selleks loa annab. LHV Groupile on kasulik võlakirjad ennetähtaegselt lunastada, kuna pärast viie aasta möödumist hakkab võlakirjade tähtsus omavahendite osana vähenema.

Tasub kindlasti arvestada, et tegu on allutatud võlakirjadega – ehk kui peaks halvasti minema, siis LHV Groupi likvideerimise või pankroti korral rahuldatakse nendest võlakirjadest tulenevad nõuded alles siis, kui näiteks võetud laenud, kohustused töötajate ees ja muud sarnased nõuded on täielikult rahuldatud. Muuhulgas tuleb arvestada kohustuste ja nõudeõiguste teisendamise riskiga. Seepärast on ka allutatud võlakirjade intressitase kõrgem.

Enne LHV võlakirjadesse investeerimist tuleks kindlasti tutvuda uute võlakirjade prospektiga, selle eestikeelse tõlkega ja pakkumise tingimustega LHV investorlehel ning vajadusel pidada nõu asjatundjaga.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank ja LHV Varahaldus. LHV-s töötab rohkem kui 480 inimest. LHV pangateenuseid kasutab üle 231 000 kliendi ja LHV hallatavatel pensionifondidel on üle 182 000 aktiivse kliendi. LHV Ühendkuningriigi filiaal pakub panganduse taristut enam kui 120 rahvusvahelisele finantsteenuste ettevõttele, mille kaudu jõuavad LHV makseteenused klientideni üle terve maailma.

Vaata kõiki uudiseid