Raivo Hein: elus ja investeerimises tuleb loota endale ja mõelda oma peaga

21. märts 2024

Teadliku kogujana oled Sa ilmselt juba kursis, et tänavu avanes II samba klientidel erakordne võimalus panustada oma tuleviku heaks senise 2% asemel ka 4% või koguni 6% - kuidas ise parimaks pead.

Märtsi keskpaigaks tegi otsuse sissemakseid suurendada juba ligi 21 000 kogujat üle Eesti. Nende hulgas ka investor ja rahatarkuse edendaja Raivo Hein. Küsisime Raivo käest otse: miks ta võttis kasutusele riigi poolt pakutud võimaluse ning milline on olnud tema investori teekond.

Olen alati lähtunud põhimõttest, et nii elus kui ka investeerimises tuleb loota endale ja mõelda oma peaga. Mis puudutab konkreetselt II pensionisamba sissemaksete suurendamist, siis mul on see juba tehtud. Esitasin avalduse esimestel nädalatel ning kindlasti soovitan seda ka teistele, nii et minul on see otsus nüüd fikseeritud.

Miks ma selles otsuses nii kindel olen? Põhjuseid on mitu. Vähemalt kolm.

Esimene põhjus on see, et kehv majanduslik seis – või veel rohkem, vaesus – muudab meid kergesti manipuleeritavaks kelle iganes poolt, olgu selleks poliitikud oma kergekäeliste lubadustega või elu keerdkäigud. Kindlustatud inimesel on rohkem otsustusvabadust.

Teine põhjus on II samba lihtsus: maksed toimuvad automaatselt ja väikestest summadest koguneb pika aja peale korralik rahaline puhver, millega juba annab midagi teha.

Kolmas põhjus on tootlus. Pensionit ei koguta 10 ega isegi 20 aastat. Hea tervise juures võib kogumisfaas kesta ka 60 aastat. Selle ajaga jõuad ainuüksi enda maksete kaudu korralikult koguda, rääkimata siis fondide tootlusest. Skeptikud kipuvad unustama, et meie pensionisüsteem on üsna noor ning alguses kimbutasid seda tõesti tõsised kasvuprobleemid, näiteks liigne konservatiivsus fondide investeerimistegevuse piiramisel ja liiga kõrged fonditasud. Ma usun, et praeguseks on meie koguja väljavaated koguda tulemuslikult märgatavalt paranenud. Ma ise näiteks kogun indeksifondis.

Kuidas algas Su investeerimisteekond?

Investeerimisega tegelen juba üle 30 aasta. Alustasin 90-ndatel, mis oli üsna metsik aeg: ainus võimalus investeerida oli anda laenu. Kui Eesti sai oma börsi, olin üks esimesi, kes seal tehingutega alustas, selleks ajaks oli mul juba ka USA börside kogemus. Rahulikuks sõiduks seda perioodi kindlasti nimetada ei saa, sest võite oli palju, aga ka tõsiseid kaotusi omajagu.

Oled paljude jaoks finantsvabaduse võrdkuju. On Sul veel mõni mõttetera jagada?

Jagan ühte oma rutiini: iga kuu viimasel reedel teen vaba raha piires ostuorderi. Reegel on see, et alati ostan ja kunagi ei müü. Minu jaoks haakub see mõtteviisiga „Ole distsiplineeritud ja rühi edasi“. Olen selle positiivse rutiini endale teadlikult juurutanud ja julgen soovitada sama ka teistele.

Pisut matemaatikat

Pilt

Keskmise palgaga 25-aastane koguja suudab ainuüksi sissemaksemäära valikuga mõjutada oma tulevikupensioni suurust märkimisväärselt. Kui ta valib uueks määraks 6%, millele riik lisab sotsiaalmaksu arvelt endiselt 4%, siis teeb see kokku juba 10%. Sinu ja riigi panusele lisandub pensionifondi(de) tootlus ja liitintress. Mida suurem sissemakse, seda suurem pension – nii lihtne see ongi.

Kaks lihtsat sammu sissemaksete suurendamiseks

1. Sisene LHV

2. Vali sobiv sissemaksemäära suurus ja esita avaldus.

Ongi kõik. Nüüd asudki oma suurema pensioni jaoks raha koguma.

Uued, suuremad sissemaksed hakkavad Su pensionikontole laekuma alates 2025. aastast ja edaspidi saad oma otsust muuta kord aastas.

Vaata kõiki uudiseid