2024: aeg haarata kogumisohjad enda kätte

12. detsember 2023

2024. aastal jaanuaris tekib II pensionisambas kogujale erakordne võimalus panustada enda tuleviku heaks rohkem. Seda arvestades saab põhjaliku uuenduse ka tulevase pensioni väljamakseid prognoosiv kalkulaator, mis edaspidi asub LHV internetipangas.

Jaanuarist alates saavad pensionikogujad teha oma II sambasse suuremaid sissemakseid: senise 2% asemel saab igakuiselt panustada 4% või 6% oma brutopalgast. Soovi korral võib jätkata ka 2% suuruse maksega.

Sissemaksemäära muutmiseks saab esitada alates 1. jaanuarist avalduse LHV veebis, oma kodupanga internetipangas või Pensionikeskuses.

Suuremad sissemaksed hakkavad pensionikontole laekuma alates 2025. aastast.

Internetipanga pensionikalkulaator on kõigile, kodupangast sõltumata

Kuna sissemaksemäära võimalusi lisandub, uuendame ka seni Minu Pensioni äpis asunud tuleviku väljamakseid prognoosivat kalkulaatorit, kus saab läbi mängida erinevaid stsenaariumeid. Ilmselt ei ole kellegi jaoks saladus, et pensioni suurust tulevikus mõjutavad enim II samba sissemaksete määr, III samba püsimaksed ja fondide tootlus.

Uuendatud kalkulaatori avame jaanuaris 2024 LHV internetipangas, kuhu saavad sisse logida ka need, kes ei ole LHV Panga kliendid.

Seepärast lõpetab Minu Pensioni äpp tegevuse 2023. aasta lõpus. Kui oled äpi kasutajana harjunud saama igakuiseid pensionikonto saldoteavitusi, siis edaspidi saad need tellida oma e-posti aadressile. Selleks lülita aadressil https://www.lhv.ee/et/pension/minu-andmed teavituste jaotisest sisse saldoteavitused.


Kuidas mõjutavad suuremad sissemaksed pensioni suurust?

Näide 1

45-aastane Mari

  • Praeguseks kogunud 16 000 eurot
  • Brutopalk 1800 eurot
  • Suurendab sissemaksete määra 6%-ni
  • Maril koguneb pensionieaks ilma pensionifondi tootlust arvestamata u 83 000 eurot, aga koos pensionifondi keskmise tootlusega (keskmiselt 4%) ligikaudu 130 000 eurot

Näide 2

25-aastane Robert

  • Praeguseks kogunud 8000 eurot
  • Brutopalk 1800 eurot
  • Suurendab sissemaksete määra 4%-ni
  • Robertil koguneb pensioniks ilma pensionifondi tootlust arvestamata u 179 000 eurot, aga koos pensionifondi keskmise tootlusega (keskmiselt 4%) ligikaudu 370 000 eurot

Näidete arvutamisel lähtume Rahandusministeeriumi palgakasvu prognoosist, milleks on ca 4% aastas.

Vaata kõiki uudiseid