Kus peituvad investori parimad võimalused?

9. oktoober 2023

LHV pensionifondid alustasid investeerimist börsivälistesse ehk alternatiivvaradesse aastal 2011, kui aitasime koos Euroopa Investeerimisfondiga luua esimesed erakapitalifondid. Kui algusaastatel vaatasime pigem kohaliku turu poole, siis erakapitalituru edenedes on ka meie pensionifondid haaret laiendanud. Nüüdseks oleme edukalt investeerinud nii Euroopa kui ka Põhja-Ameerika fondidesse.

Levinud on arusaam, et just avalikult kaubeldavad ettevõtted on elujõulised ja kasumlikud. Avalikud turud on aastakümneid tõepoolest olnud kapitalismi südameks, kust on välja kasvanud suured nimed, näiteks Ford, Microsoft ja Amazon. Need ettevõtted olid moodsa majanduse alustalad, pakkudes mitmesuguseid tooteid ja teenuseid, mis võimaldasid inimestele head kvaliteeti ning vedasid maailmamajandust edasi.

Kus luuakse väärtust?

Kui liikuda aga 20. sajandist 2023. aastasse, tekib küsimus, mis saab edasi. Kus asub tulevikumajanduse vundament, kus luuakse väärtust edaspidi? Lihtne vastus on erakapital. See tähendab investeeringud ettevõtetesse, mis ei ole avalikult kaubeldavad.

Esmased avalikud pakkumised ehk IPO-d (ingl initial public offering) on aastakümneid olnud suurte, kasumit tootvate ettevõtete pärusmaa. Kui analüüsida viimase kümnendi sündmusi, võib täheldada, et era- ja avaliku kapitali turu sisu on vahetanud koha.

Olgu siin esitatud kiire läbilõige keskmisest ettevõttest, mille võib viimasel ajal leida esmaselt avalikult pakkumiselt: sektori kõrgendatud tähelepanu, toodab peamiselt kahjumit, järgib eelkõige riski- ja kasvuettevõtete strateegiat ning on keskendunud spekulatiivsele kasvule.

Eelpoolmainitud kirjeldusega käib kokku nii mõnigi viimase aja suurim IPO, teiste hulgas Arm Holdingsi oma. See Briti kiipide disainiettevõte saab selgesti kasu tehisarutrendist ja püüdis seetõttu ka investorite pilke. Ettevõtte hinnatase peegeldab aga piiramatut kasvu järgmiseks kümnendiks ehk hinnakordajad on ligikaudu 20-kordne müügitulu ja 100-kordne kasum.

Mainida tasub veel Vietnami elektriautode tootjat VinFast, mis liitus börsiga erieesmärgiga ülevõtmisettevõtte (ingl special purpose acquisition company, SPAC) tehingu abil. Ettevõte pole teeninud kunagi kasumit ning viimase kahe kuu jooksul on aktsia liikunud 10 dollarilt 80-le ja tagasi 10-le. Samuti sobitub Ameerika Ühendriikide toidukaupade kohaletoimetamise ettevõte Instacart IPO-ks tänu sektori Covidi-aegsele buumile ja kiirele kasvule, kuid paikneb väga konkurentsitihedal turul.

Kõik need ettevõtted tegutsevad kuumas sektoris ja saavad sel põhjusel küsida ebamõistlikult kõrget hinnakordajat. Stabiilsust ja rahavoogu otsivale pensionirahale ei leidu siin investeerimisvõimalust.

Millised on ettevõtted, mis tegutsevad erakapitali sfääris? Erakapital otsib samuti kasvu, kuid seejuures eeldatakse ka tugevat kasumlikkust ning sektori liidri positsiooni. Erakapitali puhul keskendutakse äritegevusele ja ettevõtete ümberkujundamisele. Lisaks võetakse aktiivseid juhtkonna positsioone, valides etteotsa oma ala tipud, kes suudavad viia ettevõtte järgmisele tasemele. Pikaajalisse plaani lisatakse vähe võimendust.

Hea näide on meditsiinivaldkond. Maailma rahvastiku suurenemise ja vananemise tõttu leidub ligikaudu 5–7% orgaanilist kasvu selle sektori enamikus segmentides. Lisatootluse tagavad korralik rahavoog, kasumid ja laienemine ülevõtmiste teel.

Kuhu on investeerinud LHV pensionifondid?

Toon LHV pensionifondide investeeringute kohta paar näidet. Esimene neist on Piletilevi ehk kogu Baltikumis tuntud piletivahendusäri, mis on nüüdseks laienenud Tšehhi ja Rumeeniasse ning on oma valdkonna liider igas riigis. Oleme investeerinud ka Leedu suuruselt teise telekomiettevõttesse Cgates. Seal omandasime osaluse 2017. aastal, mille järel on ettevõtte EBITDA peaaegu kahekordistunud. Termopuidu tootja Thermory pakub saunade ja terasside ehituseks vajalikku. LHV pensionifondid olid ettevõttes investorid aastail 2016–2020 ja tootluseks kujunes aasta baasil üle 17%.

Erakapitali turul tegutseb väga mitmekesiseid ettevõtteid paljudest sektoritest. LHV pensionifondide portfelli kuuluvad fondid nii Baltikumist, Lääne- ja Lõuna-Euroopast kui ka Põhja-Ameerikast, kuid neid ettevõtteid, milles meil on osalus, on tunduvalt rohkem kui fonde ennast.

Kui rääkida luksusbrändidest, siis võib LHV fondide investeeringuna nimetada Šveitsi kellatootjat Breitling, mis asutati 1884. aastal ning mille tooted on tuntud oma täpsuse ja vastupidavuse poolest. Igapäevatoodete valdkonnast on meie portfellis Prantsuse juuksehooldustoodete bränd Les Secrets de Loly, mis on osa kiiresti kasvavast turusegmendist. Üle maailma pööratakse aina suuremat tähelepanu toodete koostisainete looduslikule ja jätkusuutlikule päritolule, mis on ka üks selle brändi võlusid.

Uuema investeeringuna omandas LHV portfellis olev fond 2022. aastal suurosaluse Suurbritannia külmutatud toidukaupade ettevõttes Fuller Food, kes on oma põhitoodete alal turuliider. See sektor on maailmamajanduslikele muutustele vastupidav, sest nõudlus külmutatud toodete järele on püsivalt tugev.

Oleme aktiivselt investeerinud ka tehnoloogiasektorisse. Üks näide on RCA, Prantsuse tarkvaraettevõte audiitoritele, mida kasutab ligikaudu 65% riigi turuosalistest. Fondide sihtrühm ongi ettevõtted, mis on saavutanud oma segmendis tugeva kohalolu ja näidanud stabiilsust erinevates majandusolukordades.

Erakapitaliturg pakub investoritele pikaajalist head tootlust. See on pensioniraha investeeringute vaatepildist raha kasvatamiseks sobiv varaklass. Aina rohkem pakub huvi eraturg, mis on aasta-aastalt parema kvaliteediga ning aitab viia kapitalismi südant väljapoole avalikke turge.

Aktiivselt juhitud fondid ja ettevõtted on suurema tootluse võti. Avalikul turul on olukord vastupidine, kuna kõrged intressimäärad avaldavad otsest mõju ettevõtete väärtusele. Seega on trend selge: erakapital on turgude olevik ja tulevik.


Tutvu ka LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.


Kristo Oidermaa
LHV fondijuht


Sigrid Lii Treialt
LHV finantsanalüütik


LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid