Päike päästab päeva

20. juuli 2023

Kui eelmisel aastal maadles Euroopa stratosfääri tõusnud energiahindadega, siis tänavu suvel on hakanud esinema olukordasid, kus elektrihinnad on negatiivsed. Üks peamised põhjuseid selleks on päikeseenergia suurenenud panus, mille nimel on rohepöörde programmides ja energiasõltumatuse saavutamise püüdlustes palju tööd tehtud. Päikeseenergia peaks jääma järgnevatel aastatel kiireima kasvuga energiasegmendiks.

SolarPower Europe andmetel paigaldati maailmas päikesepaneele 239 gigavati jagu, mis märkis 45% kasvu võrreldes 2021. aastaga ja tõstis kogumahu üle 1000 gigavati. Hiina andis võimsuse kasvatamisel tugevaima panuse (94,7 gigavatti), ületades teiseks suurimat turgu ehk Ühendriike (21,9 gigavatti) rohkem kui neljakordselt.

2023. aastaks prognoosib SolarPower päikeseenergia võimsuse lisandumist 341 gigavati võrra, kuid isegi siis rahuldaks päikeseenergia ainult 4,5% üleilmsest energianõudlusest.

Nõudluse kasvu päikeseenergia järele on ühest küljest tinginud paneelide hinna märkimisväärne langus viimase kümne aasta jooksul, muutes selle tänaseks üheks soodsaimaks energialiigiks. Teiseks on päikeseenergia tootmise võimekuse loomine üks kiiremaid ja lihtsamaid viise alternatiivse energiaallika loomisel ning kolmandaks on nõudlust stimuleerinud ka riigid erinevate toetusprogrammidega, et täita pikaajalisi rohepöörde eesmärke.

Kasv võinuks viimastel aastatel olla isegi kiirem, kui poleks olnud pandeemia järgseid tarneahela probleeme, mis aga nüüdseks on leevenenud ja kohati isegi pakkumas taganttuult läbi polüsilikooni märkimisväärse languse. Paneelide tootmise kogukulust u 40% moodustava polüsilikooni hind rallis viimase kahe aasta jooksul üle kolme korra 40 dollarini kilogrammi kohta, kuid alates eelmise aasta novembrist on tänu tootmismahtude suurenemisele Hiinas selle hind vajunud tagasi alla 10 dollari kilogrammi kohta, pakkudes paneelide tootjate marginaalidele lisatuge.

Ehkki päikeseenergia tootmise võimsust on maailmas hoogsalt juurde lisandumas, ei ole see tähendanud sektoris tegutsevate ettevõtete aktsiatele võrdselt lennukat minekut. Paljuski tuleneb see iga ettevõtte tegutsemisvaldkonna spetsiifikast, konkurentsist, lõppturu kliendist, müügi geograafilisest jaotusest ja paljudest muudest faktoritest.

Näiteks on üle 40 päikeseenergia sektoris tegutseva ettevõtte aktsiat koondav börsil kaubeldav fond Invesco Solar ETF langenud 10%, samas kui selle koosseisus olev suurima osakaaluga First Solar on samal ajal rallinud ligi 160%.

First Solar on paraku olnud erandliku liikumisega, saades tuge Bideni administratsiooni poliitikast seada tulevikus Hiinast tulevatele paneelidele dumpinguvastane tollimaks ja propageerida rohkem kodumaist paneelide tootmist.

Paljude teiste ettevõtete puhul on rolli mänginud toote- ja turuspetsiifika. Näiteks ettevõtted, kes on seotud Ühendriikide majapidamiste turuga (Solaredge, Enphase, SunPower, SunRun, Sunnova), tõdevad, et finantseerimiskulude kasv ja madalamad elektrienergiahinnad teatud osariikides pikendavad tarbijate jaoks päikeseenergiasüsteemide tasuvusaega ja nõnda pehmendavad nõudlust.

Täiesti omaette arengud leiavad aset USA suurimal päikeseenergia turul Californias, kus aprilli keskpaigast rakendus uus seadus, mis vähendas majapidamiste päikeseenergia eksportimise toetust 75% võrra, propageerides salvestite abil rohkem ise tarbimist. Kui antud tärmini eel oli huvi süsteemi paigaldamise vastu väga suur, kuna nõnda said majapidamised vanad toetused pikaks ajaks lukku lüüa, siis pärast seda toimus turu jahtumine. Küll aga on SunRun ja Sunnova toonud välja, et pärast aprilli keskpaika on hüppeliselt suurenenud huvi paigaldada paneelidega koos ka salvesti.

Kui palju aga need arengud ettevõtte müügitulu mõjutavad, sõltub paljuski sellest, kui suur on USA osakaal kogutulust. Mikroinverterite tootjal Enphase’il on see 65%, inverterite ja võimsuse optimeerijate tootjal Solaredge’il aga 27%. SunRun teenindab vaid USA majapidamiste turgu, Sunnova aga lisaks kommertskliente.

Kuigi Euroopas on energiahinnad tulnud alates 2022. aasta teisest poolest alla, jäävad need ajalooliselt endiselt veel kõrgeks ja Solaredge’i sõnul hoiavad päikeseenergiasüsteemi tasuvusaja majapidamiste jaoks atraktiivsena. Solaredge tõdes alles juunis toimunud JPMorgani konverentsil, et kasv Euroopas püsib tugevana, mis on viimasele heaks uudiseks, kuna siinselt turult pärines esimeses kvartalis 64% käibest. Enphase’il on Euroopa osakaal palju väiksem, kuid kuna viimane on paljudesse Euroopa riikidesse sisenenud alles viimase paari aasta jooksul, siis annab see võimaluse kasvada siinsest turust jällegi kiiremini.

Nagu allolevalt jooniselt võib näha, siis kajastub päikeseenergia sektori võimsuse oodatav kasv ka mainitud ettevõtete müügitulu ootustes, kuid aktsiakasumi tasandil sõltuvad arengud juba ärimudeli spetsiifikast. Täpsema ülevaate sektori värskeimast seisust annavad lähinädalad, mil avaldatakse teise kvartali majandustulemused.

Pilt
Müügitulu kajastatud miljonites dollarites, EPS dollarites aktsia kohta. Allikas: Bloomberg.

Invesco Solar ETF ja Sunrun kuuluvad LHV pensionifondide Roheline ja Roheline Pluss portfellidesse


Erko Rebane
LHV finantsportaali sisujuht


LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid