Viiedollariline rahatäht. Kus kogub fondijuht?

4. juuli 2023

Pilt
Romet Enok. FOTO: LHV

Saame tuttavaks Romet Enokiga, kes on LHV aktiivselt juhitud fondide juht. Rometi südameasi on kasvatada eestlaste pensioniraha. Aga ta on veel poeg, vend ja sõber, kes mõtleb samuti sellele, millised plaane suveks teha, mida järgmisena lugeda ja kas nädalavahetusel on vaja suvilas muru niita. Ilmselgelt mõtleb ta ka sellele, kuidas kindlustada enda tulevik, et rahaasjad oleksid korras. Ta on tavaline inimene nagu meie, hoolitsedes enda ja oma lähedaste eest.

Kui oled mõelnud, kus koguvad pensioni fondijuhid ja mis on nende investeerimise põhimõtted, siis sarjast „5 küsimust fondijuhile“ leiad oma küsimustele vastused.

Kuidas on sinust saanud investor?

Minu kokkupuude finantsmaailmaga algas tinglikult juhusliku sündmusega kusagil 90-ndate päris alguses, umbes koolimineku ea vanuses. Kaugel Austraalias elanud sugulase külaskäigust jäi minu kätte viiedollarine rahatäht. Ühelt poolt oli lummav juba selle kergelt troopiliste värvidega rahatähe kujundus, kuid teisalt tähendas see, et edaspidi otsisin ma ajalehest lisaks Hagar Hirmsa koomiksile ka ristkülikukujulist väikest tabelit, mille tipus asus koos Austria šillingiga Austraalia dollari ja Eesti krooni vahetuskurss.

Mida ma sellest veel mäletan, oli endamisi tekkinud kahtlus, et miks just 10 Eesti krooni dollari ees? Miks ei võiks minu kena troopilise paberitüki aluseks olla sama hästi vahetuskurss 100 krooni ühe dollari eest ... või hoopis hirmsam 1 kroon?

Millised on sinu investeerimispõhimõtted?

Hiljem olengi mõistnud, et investeerimise juures on võib-olla tihti tegelikult uudishimu ja ettevaatlikkus olulisemgi kui teadmised. Kõlab veidralt, aga … Mark Twain sõnadega: „What gets you into trouble is not what we dont know. Its what we know for sure that just aint so.“ Ettevaatlikkus aitab sellest probleemist üle olla. Ja uudishimu annab hoogu uusi võimalusi otsida, ja siis järgmisi.

Ettevaatliku investorina lähtun ma eeldusest, et väga häid võimalusi tuleb elu jooksul ette suurusjärgus kümmekond. Loomulikult võib investor omada aja jooksul oluliselt rohkem positsioone, kuid sellisel juhul määrab ilmselt vaid väike osa neist kokkuvõttes tulemuse.

Mis on investeerimisel tähtis?

Edu võti on seega haruldase võimaluse ära tundmine ja valmidus panustada suurelt. Kummastki eraldi on vähe kasu, vaja on mõlemat. Uudishimu annab jälle hoo minna edasi, kui vahepeal on taas järgmised mõnisada ebahuvitavat investeerimisvõimalust kõrvale lükatud.

Mis ja miks on sulle kogujana fondi valikul oluline?

Sama käitumist ootan ma ka oma pensionifondilt. Fond töötagu läbi nii palju erinevaid investeerimisvõimalusi kui võimalik. Ettevaatlikkus jälle lubagu neist valida vaid väga vähesed.

Millises fondis kogud II sammast?

Minu valik on LHV L kui kõige enam erinevaid investeerimisvõimalusi kaaluv pensionifond Eestis.


LHV-s on su raha investeeritud targalt

LHV-l on teistsugused pensionifondid: laiapõhjaliste indeksite kasutamise asemel eelistame juhtida varasid aktiivselt. See tähendab, et otsuseid teevad asjatundjad, lähtudes majandusolukorra ja investeerimisvõimaluste põhjalikust analüüsist ning hajutades riske erinevate varaklasside vahel. Oleme juba 20 aastat olnud number 1 pensionikasvataja Eestis.*


Tutvu ka LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.


*Võrreldud on sama riskitasemega II samba fondide kumulatiivset tootlust ajavahemikul 31.05.2003–31.05.2023 (allikas: Pensionikeskus). Arvesse on võetud üksnes perioodi algus- ja lõpukuupäeva fondi osakuväärtus. Võrdlusest on välja jäetud fondid, mis ei tegutsenud võrdlusperioodi alguskuupäeval. Võrreldud fondide viimase kahe, kolme ja viie kalendriaasta keskmine geomeetriline tootlus on järgmine: LHV L: 6,30%; 5,85% ja 4,67%; Swedbank 1970–79: –0,21%; 1,15% ja 1,89%; SEB Progressiivne: –0,40%; 0,42% ja 1,19%; LHV M: 3,85%; 2,87% ja 2,63%; Swedbank 1960–69: –2,46%; –0,51% ja 0,28%; LHV S: –1,16%; –0,73% ja –0,17%; LHV XL: 6,36%; 6,76% ja 5,15%; LHV XS: –1,91%; –1,14% ja –0,33%; SEB Konservatiivne: –5,31%; –3,34%; –1,87%; Swedbank Konservatiivne: –5,00%; –2,65% ja –1,47%.


LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus.Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid