Kingsepa kingadest: kus kogub fondijuht oma pensioni?

16. juuni 2023

Saame tuttavaks: Kristo Oidermaa, LHV aktiivselt juhitud fondide juht. Kristo südameasjaks on eestlaste pensioniraha kasvatamine. Aga lisaks on ta veel pereisa, kaaslane, poeg ja vend, kes mõtleb samuti, mida õhtul kodus süüa teha, kuidas perega nädalavahetust veeta või kas vanematel oleks abi vaja. Ilmselgelt mõtleb ta ka sellele, kuidas kindlustada enda ja pere tulevik, et rahaasjad oleks korras. Tavaline inimene nagu meiegi, kes hoolitseb enda ja oma lähedaste eest.

Kui oled mõelnud, kus koguvad pensioniks fondijuhid ning mis on nende investeerimise põhimõtted, siis sarjast „5 küsimust fondijuhile“ leiad oma küsimustele vastused.

1. Kui pikalt oled II sambas kogunud ja millis(te)s fondi(de)s?

Kogunud olen 2005. aastast alates ning hetkel on aktiivsed L ja XL fondid.

2. Mis ja miks on Sulle kogujana oluline fondi(de) valikul?

Kõige olulisemad on stabiilne pikaajaline tootlus. Tegemist on pensionivaraga, mis peab olemas olema ka 30 aasta pärast ning võimaldama mugavamat elu pensionieas. Seetõttu tahan saada kaalutletud riskidega tootlust.

3. Mida teed veel täiendavalt oma tuleviku kindlustamiseks? Mida kindlasti väldid/ mida kunagi ei teeks?

Säästan iga kuu palgast teatud osa ja lisan selle oma investeerimisportfelli. Investeeringud on peamiselt paigutatud aktsiaturgudele.

4. Mis on Sinu investeerimispõhimõtted? Mis on investeerimisel oluline? Kui palju raha on investeerimiseks vaja?

Investeerida tuleb sinna valdkonda, millest aru saad ja mida kõige paremini tead. Kui oled terve elu olnud kinnisvarainvestor, siis oma raha tuleb paigutada ikka kinnisvarasse, mitte minna hajutamise eesmärgil eksperimenteerima krüptovaluuta või iduinvesteeringutega. Mina olen aktsiaturgudega tegelenud viimased 18 aastat, seega minu peamised teadmised on selles valdkonnas ning sinna ma ka oma investeeringud suunan.

5. Mõni õpetlik või muhe lugu sellest, kuidas on Sinust saanud koguja/investor?

Kõige enam on mind mõjutanud aktsiaturgudel 2006-2009. aastatel toimunud järsud üles-alla liikumised. Alustasin tööalast karjääri 2005. aastal, kui Eestis olid väga popid Ida-Euroopa suunalised aktsiafondid, mis kõik kasvasid tollase eufooria tipus 70-120% aastas. Tundus, et kaotada ei ole võimalik ning see ongi normaalne, et kõik liigub ainult ülesmäge.

2008. ja 2009. aasta langused olid seevastu väga järsud ning jälgisime, kuidas iga börsipäeva esimese tunniga olid paljud aktsiad 15% langusega päevalimiidis kinni ja rohkem tehinguid ei tehtudki.

Isiklikult mul vedas, et mul see periood oma investeerimisportfelli polnud ja kogu raha oli suunatud ülikooliõpingute tasumiseks. Samas oli iga päev raske ikka vaadata, kuidas fondide aktsiapositsioonide jälgimisnimekiri pidevalt punases on. Kokkuvõttes õpetas see periood eufooriates ja krahhides käituma.


LHV-s on Sinu raha hästi hoitud

LHV-l on teistsugused pensionifondid: laiapõhjaliste indeksite kasutamise asemel eelistame juhtida varasid aktiivselt. See tähendab, et otsuseid teevad asjatundjad, lähtudes majandusolukorra ja investeerimisvõimaluste põhjalikust analüüsist ning hajutades riske erinevate varaklasside vahel. Oleme juba 20 aastat number 1 pensionikasvataja Eestis.*


Tutvu ka LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.


*Võrreldud on sama riskitasemega II samba fondide kumulatiivset tootlust 31.05.2003–31.05.2023 (allikas: Pensionikeskus). Arvesse on võetud üksnes perioodi algus- ja lõpukuupäeva fondi osakuväärtus. Võrdlusest on välja jäetud fondid, mis ei tegutsenud võrdlusperioodi alguskuupäeval. Võrreldud fondide viimase kahe, kolme ja viie kalendriaasta keskmine geomeetriline tootlus on järgmine: LHV L: 6,30%; 5,85% ja 4,67%; Swedbank 1970–79: –0,21%; 1,15% ja 1,89%; SEB Progressiivne: –0,40%; 0,42% ja 1,19%; LHV M: 3,85%; 2,87% ja 2,63%; Swedbank 1960–69: –2,46%; –0,51% ja 0,28%; LHV S: –1,16%; –0,73% ja –0,17%; LHV XL: 6,36%; 6,76% ja 5,15%; LHV XS: –1,91%; –1,14% ja –0,33%; SEB Konservatiivne: –5,31%; –3,34%; –1,87%; Swedbank Konservatiivne: –5,00%; –2,65% ja –1,47%.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid