Investeeringutest, mis kaitsevad inflatsiooni eest

31. oktoober 2022

Finantsvabaduse saavutamine kui eesmärk levib Eestis kulutulena ja paljude väikeinvestorite portfellides seisavad kesksel kohal üürikorterid. Üürikinnisvara turul tegutsevad ka LHV pensionifondid, kuid tunduvalt suuremas mahus. Meie portfelli kuulub praegu 400 korterit.

Esimese korteritehingu tegime juba 2017. aastal, kui soetasime kinnisvaraarendajalt Hepsor veel arendusfaasis 127 korterit Manufaktuuri tänavale Põhja-Tallinnas. See tehing oli tollal üks esimesi suuri korteriportfelli oste kogu Baltikumis. Tänavu valmis 164 korterit Bonava Eesti OÜ arendatavas Uus-Mustamäe piirkonnas Tallinnas ja lisaks soetasime Riias 109 korterit juba varem valmis ehitatud majades.

Meie üürikorterite portfelli väärtus on 49,3 miljonit eurot, millest 28,7 miljonit eurot on pensionifondide investeering ja ülejäänu on pangalaen. Investeering üürikorteritesse moodustab 3,1% pensionifondi XL varadest, 2,7% pensionifondi L varadest ja 1,6% pensionifondi M varadest. Pikas plaanis kavatseme investeeringuid üürikorteritesse veelgi suurendada, kuid see sõltub väga palju ka kinnisvaraturul pakutavatest võimalustest.

Profiililt sobivad üürikorterid pensionifondide investeerimisportfelli suurepäraselt. Esiteks pakuvad need igal kuul kindlat ja stabiilselt rahavoogu üürituluna. See on üpris püsiv tootluse osa suure korteriportfelli puhul, sest üksikute korterite vakantsus ei mõjuta kogutulemust tugevalt. Meie üürikorterite portfelli üüritulu tootlus on ligikaudu 5,5% varade väärtusest, kuid sellest lähevad maha kinnisvara haldamise, juhtimise ja hooldusega seotud kulud.

Lisaks püsivale igakuisele üüritulule pakuvad üürikorterid inflatsioonikaitset. Kiire inflatsiooniga keskkonnas käituvad nii reaalvaradesse kui ka kinnisvarasse tehtud investeeringud hästi ning hoiavad pikema aja jooksul oma reaalväärtust. Kui vaadata ajalukku, siis on näha, et Eesti korterite hinnad on liikunud kohaliku palgakasvuga ühes rütmis. Seega on üürikorterite teine oluline tootluse komponent väärtuse pikaajaline kasv, ent selle aastane suurus sõltub majanduskeskkonna seisundist.

See, et pensionifondidele kuulub üürikortereid, pole haruldane nähtus: pensionifondid on üürikorterite aktiivsed investorid ka mujal Euroopas. Soome üürikorterite turu mahuks hinnatakse umbes 850 000 korterit.

Soome suurim üürikorterite omanik on Helsingi börsil noteeritud Kojamo, millele kuulub 37 000 korterit ja mille varade väärtus on 8,4 miljardit eurot. Kojamo suurimad investorid on kohalikud pensionifondid Ilmarine ja Varma. Ka LHV pensionifondid soetasid sel aastal Kojamo võlakirju.

Suuruselt teine üürikinnisvara omanik Soomes on SATO 26 800 üürikorteriga ja selle ettevõtte omanikeringist leiab nii pensionifondi Elo kui ka Soome riikliku pensionifondi. Suuruselt kolmanda üürikorterite omaniku Avara (8000 korterit) põhiinvestor on samuti Elo pensionifond.

Soome suurimad pensionifondid Ilmarine ja Varma teevad börsiinvesteeringuid, aga neile kuuluvad ka otse vastavalt 4300 ja 4200 üürikorterit.

Kui jätta välja Norra riiklik naftafond, siis asuvad Euroopa suurimad pensionifondid Hollandis. Sealne suurim pensionifond ABP on pannud ühtlasi aluse riigi suurimale üürikorterite projektile. Vesteda nimeline fond sündis 1998. aastal, mil APB paigutas sinna oma tollased üürikorterite investeeringud. APB on siiani fondi suurim investor. Praegu kuulub Vestedale Hollandis 27 500 korterit ja tema varade koguväärtus on 9,5 miljardit eurot.

Kinnisvaral on oluline koht LHV pensionifondide investeerimispoliitikas ja sellel aastal on LHV fondid ainsana suutnud säilitada positiivset tootlust. LHV-le omane varade aktiivne juhtimine võimaldab paremini hallata investeeringutega seotud riske, vältida finantsturgudel olevate nn sarikaotajate lisamist portfelli ja tagab paindlikkuse müüa või vahetada positsioone sõltuvalt turuolukorrast. Just sellel põhjusel peavad LHV pensionifondid keerulistes majandus olukordades paremini vastu.

Tutvu LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.


Kristo Oidermaa
LHV fondijuht


LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega aadressil lhv.ee ning pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid