Milline on Hiina roll maailma rohepöördes?

31. oktoober 2022

USA ja Euroopa on tänaseks oma rohesuuna valinud. Eesmärk on Pariisi kliimaleppe kohaselt hiljemalt 2050. aastaks jõuda null süsinikemissioonideni ja selleks on konkreetsed plaanid kõlavate poliitiliste loosungite saatel juba tehtud. Euroopas toimuvast rohepöördest kirjutasin maikuu loos „Roheline tulevik vs must minevik“.

Aga milline on seis arenenud maailmast väljapoole vaadates, näiteks 1,4 miljardi elanikuga Hiinas? 16. oktoobril anti avapauk Hiina kommunistliku partei järjekorras 20. kongressile. Parteil on ligi 100 mln liiget, keda esindab kongressil 2296 delegaati. Hiina jaoks on tegu suursündmusega, sest kongressid toimuvad vaid iga 5 aasta tagant, kus valitakse partei keskkomitee liikmed, kes omakorda määravad ära, kes Hiina riiki juhib – seda ametit on pidanud Xi Jinping alates 2012. aastast, osutudes valituks nii 18. kui ka 19. kongressil ning nüüd ootab teda ees kolmas ametiaeg.

Hiina kommunistlik partei ja sealsete protsesside toimimine ei paku enamusele meist liiga palju huvi. Ometi mõjutab Hiinas toimuv oma hiiglasliku rahvaarvu tõttu kogu maailma tohutult. Hiina kommunistlik partei ei kasuta roheloosungeid, nende poliitilised sõnumid on seotud sotsialismiga. Seega rohepöörde olukorrast Hiinas aru saamiseks tuleb sõnade asemel vaadata seal reaalseid tegusid. Ja üllatus-üllatus, tegude vallas on Hiinal kohati ette näidati isegi suuremad sammud, kui ülejäänud maailma peale kõik riigid kokku on teinud. Kui 7 aastaga on maailmas ringi vuravate elektriautode ja pistikhübriidide arv kasvanud 1 mln pealt tänaseks ca 25 mln peale ja järgmise 3 aastaga kasvab siit veel 3 korda ca 75 mln peale, siis väga suur osa sellest kasvust tulebki just Hiina arvelt, sest iga teine elektripistikust laetav pistikhübriid ja elektriauto maailmas vurab ringi just Hiinas.

Pilt
Allikas: Bloomberg NEF, esimesel joonisel pistikhübriidid ja elektrilised sõiduautod, teisel joonisel elektrilised bussid ja kommertssõidukid, kolmandal joonisel elektrilised skuutrid, mopeedid, mootorrattad, trike’id jms.

Bloombergi andmeil on Hiinas eelmise aasta lõpu seisuga avalikke elektriautode laadijaid kokku 1,15 miljonit, samal ajal Euroopas on neid 0,44 miljonit ja USAs 0,11 miljonit. Hong Kongiga piirnevas Guangdong provintsi on kokku ehitatud juba ligi 20 tuhat laadimisjaama ning oma auto saab avalikku elektripistikusse lükata korraga 350 tuhat elektriauto omanikku. Kuid see pole ainult ühe tehnoloogiliselt eesrindliku Hiina provintsi iseärasus – ka Pekingi, Zhejiangi, Shanghai ja Jiangsu provintsides on avalikke elektriautode laadijaid täna rohkem kui kogu USA peale kokku. Hiina eesmärk on aastaks 2025 omada elektriautode laadimisvõrgustikku, mis rahuldaks 20 mln elektriauto vajadused. Lühidalt - autopargi elektrifitseerimine on Hiinas täies hoos.

Pilt
Allikas: Bloomberg NEF

Selsamal 20. kongressil kõlas väljend: „Hiina on odava tööjõu ajastust liikumas kõrge kvaliteediga majanduskasvu ajastusse“.Hiina mõistab maailmas toimuva rohepöörde mastaapsust ja sellega kaasnevaid ohte ja võimalusi. Üheltpoolt on tegu massiivse muutusega keskkonnaprobleemide teadvustamises ja nende lahendamises, kuid teisalt on tegu ka maailma majandusmudelite muutumisega. Hiina kindlasti ei soovi uuest majandusmudelist kõrvale jääda. Ainult odava tööjõuga konkureerimise osas kipub teistel Kagu-Aasia riikidel täna olema juba suurem eelis. Agaralt rohetehnoloogiaid kasutusele võttes kvalifitseerub Hiina aga jätkuvalt läänemaailma jaoks sobivaks tootmiskohaks, kui muid geopoliitilisi omavahelisi hõõrumisi parasjagu käimas ei ole.

LHV tõi pensionifondide II ja III samba turule 2020. aasta kevadel Eesti esimesed ja ainsad rohetrendidesse investeerivad pensionifondid - II samba fond LHV Pensionifond Roheline ja III samba fond LHV Pensionifond Roheline Pluss. LHV roheliste pensionifondide varadest on ligi 28% investeeritud taastuvenergiasse, 23% akutehnoloogiasse, 16% elektrifitseerimisse, 14% ringmajandusse, 9% vesinikutehnoloogiasse, 5% energiatõhususse ja 5% metsa- ja põllumajandusse. Tegu on otseselt maailmas aset leidvale rohepöörde trendile suunatud fondiga, teisi sarnase sisuga pensionifonde Eestist ei leia.

Tutvu LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.


Joel Kukemelk
LHV roheliste pensionifondide fondijuht


LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega aadressil lhv.ee ning pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid