Kolm põhjust, miks usaldada varade aktiivset juhtimist

22. juuli 2022

Erinevad majanduskeskkonnad loovad erinevaid võimalusi. Viimased 13 aastat on finantsturud liikunud peaaegu otsejoones üles. Selle on tinginud keskpankade pidev rahatrükk, mida võimaldas aeglane inflatsioon ja väike majanduskasv. Seetõttu on passiivne strateegia „Osta ja hoia“ toonud viimase kümnendi jooksul väga head tootlust nii aktsia- kui ka võlakirjaturgudel tegutsejatele.

Kui aga vaadata ajas kaugemale tagasi, on näha, et ükski kümnend pole olnud finantsturgudel sarnase käekirjaga. Praeguseks väga kiireks muutunud inflatsioon ei võimalda keskpankadel vana viisi jätkata, mistõttu on suuremates alustrendides toimunud muutusi. Just investeeringute aktiivne juhtimine võimaldab sellistele muutustele reageerida. LHV fondide vara investeerime just sellistesse varaklassidesse nagu tooraineturud ja kinnisvara, mis võidavad inflatsioonilises keskkonnas.

Tehingute ajastamisel, varaklasside valikul ja riskide hajutamisel loeb paindlikkus

Varade aktiivne juhtimine võimaldab paremini hallata investeeringutega seotud riske, vältida finantsturgudel olevate nn sarikaotajate lisamist portfelli ja tagab paindlikkuse müüa või vahetada positsioone sõltuvalt turuolukorrast. Just neil põhjustel peavad aktiivselt juhitud investeerimisportfellid kriisidele paremini vastu.

Näiteks LHV pensionifondides oleme olenevalt fondist vahetanud kuni pool aktsiaturgude tavapositsioonist väärismetallide aktsiate ja füüsilise kulla vastu. See otsus on aidanud meil viimaste kuude finantsturgude languse ajal vältida suuri kaotusi kogu fondi investeerimisportfellis.

Aktiivse investeerimisstrateegia korral on võimalik investeerida alternatiivsetesse varaklassidesse, millel on aktsiaturuga väike korrelatsioon. Nii saame oma portfelli lisada varaklasse, mis pakuvad püsivalt suurt tootlust ja aitavad vähendada finantsturgudele investeerimisega kaasnevat vara väärtuse igapäevast kõikumist.

LHV pensionifondide investeerimisportfellis on Tallinnas ja Riias 409 üürikorterit, mis toovad meile igakuiselt stabiilset üüritootlust. Samuti on fondid andnud taastuvenergiatootjale Sunlyle välja võlakirja, mis toodab aastas 8% intressitulu ning ühtlasi aitab ettevõttel laiendada oma investeeringuid päikese- ja tuuleparkidesse.

Investeeringute aktiivse juhtimise jaoks on vajalik suur investeerimismeeskond, sest analüüsida tuleb hulgaliselt rahapaigutusvõimalusi paljudes varaklassides. LHV pensionifondide heaks töötab 15 investeerimisspetsialisti, kes otsivad iga päev parimaid investeeringuid.

LHV suurimad pensionifondid on valinud just aktiivselt juhitud strateegia. See tähendab, et iga fondi puhul vaatame järjepidevalt üle investeerimisportfelli jaotuse varaklassidesse ja valime välja iga varaklassi parimad investeeringud.


Tutvu LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.


Kristo Oidermaa
LHV fondijuht


LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega aadressil lhv.ee ning pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid