Maailma pensionifondide põnevad investeeringud

13. juuni 2018

Pensionifondid üle maailma on pidevalt otsimas atraktiivseid võimalusi oma klientide pensionivara investeerimiseks ja kasvatamiseks. Tänu pensionifondide olemusele on nad heaks investoriks just kauakestvates projektides – olulisim on kõrge tootlus pikas perspektiivis. Seetõttu on tüüpiliste börsitehingute ja klassikaliste võlakirjade kõrval näha üha enam teistmoodi investeeringuid, mis aitavad ühtlasi luua lisaväärtust ühiskonnale ja meid ümbritsevale keskkonnale.

Investeeringud kinnisvarasse

Heaks eeskujuks selles osas on Kanadas tegutsevad pensionifondid, mis kuuluvad ühtlasi maailma suurimate pensionifondide ridadesse. Näiteks rahastab Kanada suuruselt teine pensionifond, Caisse de depot et placement du Quebec, uute pilvelõhkujate rajamist Pariisi. Investeering on sedavõrd eriline, et Pariisi ei ole valitsuse poolt lubatud alates 1973. aastast ühtegi pilvelõhkujat ehitada. Avanenud võimalus muuta üle nelja dekaadi esimest korda Pariisi linnasiluetti oli ahvatlev paljudele suurtele arendajatele. Võitjana väljus aga Ivanhoé Cambridge, Kanada pensionifondile kuuluv ettevõte, kes saab nüüd oma visiooni Duo pilvelõhkujatest ellu viia.

pariisi_hoone

Ka LHV pensionifondidel on kokkupuude antud pensionifondiga. Nimelt on fondid ostnud Ivanhoé Cambridge poolt väljastatud võlakirja Gecina, mis on samuti seotud kinnisvaraga Pariisis.

Teised Kanada pensionifondid ei jää samuti oma investeeringutega kinnisvarasse alla. Ontario Municipal Employees Retirement System (OMERS) fondile kuulub ettevõte Oxford Properties, mis on parasjagu ehitamas New Yorki Manhattanile kuueteistkümnest pilvelõhkujast koosnevat arendust Hudson Yards. Kokku luuakse 20 miljardit dollarit maksva arenduse käigus 1,7 miljonit ruutmeetrit kaubandus- ja elamispinda. Oxford Properties omab lisaks kinnisvara Bostonis, Washingtonis, Londonis ja Pariisis.

Investeeringud taristute loomisesse ja taastuvasse energiasse

Lisaks kinnisvarale on Kanada pensionifondid näidanud üles huvi Kinderi torujuhtme rajamise rahastamise vastu. Tegemist on 5,7 miljardi dollari suuruse investeeringuga, mis aitaks transportida toormaterjali sadamatesse ekspordi eesmärgil. Taristute loomisega on Caisse de Depot et Placement du Quebec fond ka varasemalt kokku puutunud, investeerides pea 4,9 miljardit dollarit Montrealis 67 kilomeetri pikkuse raudtee rajamisse.

Taristute loomise kõrval on populaarsust kogumas investeeringud tulevikuenergiasse ja jätkusuutlikkuse. Kanada pensionifond Canada Pension Plan Investment Board teatas oma plaanidest investeerida 2,31 miljardit dollarit taastuva energia sektorisse, väljastades rohelisi võlakirju (green bonds). Lisaks tuli hiljuti välja uudis Taani pensionifondidest, kes lõid 650 miljoni dollari suuruse fondi, mille eesmärk on vähendada vaesust ja võidelda kliimamuutuste vastu arengumaades. Fond investeerib muu hulgas jätkusuutlikkusse energiasse, põllumajandusse ja ka taristute loomisesse Aafrikas, Aasias ja Ladina-Ameerikas.

LHV pensionifondid on samuti pidevalt otsimas tulusaid investeerimisvõimalusi nii Eestis kui mujal maailmas. Eelmisel aastal aitasime muu hulgas Nordical soetada kaks uut lennukit, investeerisime Tartu linna arenguplaanidesse ja investeerisime uutmoodi üürimajade (Lumi Kodud) loomisesse. Kui soovid meie pensionifondi kliendina põnevatest investeeringutest osa saada, siis liitu meiega SIIN.

LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid