Tänasest saab end Eesti populaarseimale aktsiamängule kirja panna

14.10.2024

Esmaspäeval algas registreerimine Eesti populaarseimale raha kasvatamise võistlusele ehk „Börsihai“ aktsiamängule. Mäng algab 21. oktoobril ning kolme nädala jooksul selgitatakse välja parim virtuaalrahaga börsikaupleja, kes saab auhinnaks 5000 eurot.

Investorkogukonnas populaarne aktsiamäng toimub tänavu juba 23. korda. Kuivõrd mängus kasutatakse virtuaalraha, on osalema oodatud kõik investeerimishuvilised, olenemata vanusest ja varasemast kogemusest. Mängu eesmärgiks on teha kolme nädala jooksul virtuaalrahaga aktsiatehinguid ning kasvatada oma portfelli päris rahaga riskimata. Mängu võitjaks ja peaauhinna 5000 euro omanikuks saab see, kelle portfell kolme nädalaga kõige rohkem kasvanud on.

LHV investorkogukonna juhi Nelli Jansoni sõnul on rõõmustav näha, et just „Börsihai“ mäng on see, mis paljudel investeerimishuvilistel aitab alustamise hirmust üle saada ning tekitab püsiva huvi investeerimismaailma vastu.

„Aktsiamängus osalemiseks on vaja ainult pealehakkamist. Kolm nädalat on paras aeg, mille jooksul aru saada, kuidas käib tehingute tegemine, kust otsida investeerimisotsuste tegemiseks infot, kuidas võivad turud erinevatele sündmustele reageerida ning kuidas mõjutavad emotsioonid inimese käitumist. Selle mängu kaudu on oma kire avastanud ja hoo sisse saanud nii mitmedki hilisemad edukad investorid – võibolla oled sina järgmine?,“ ütles Janson, lisades, et suurt mõju avaldavad turgudele tänavu ka mängu ajale jäävad USA presidendivalimised.

Ühe muudatusena kantakse sel korral mängu alguses iga osaleja mängukontole 15 000 USA dollarit virtuaalraha ning kahel järgneval esmaspäeval lisatakse kontole veel 5000 dollarit. Varem said mängijad mängu alguses stardirahaks 10 000 virtuaalset dollarit ning iga päev lisandus kontole veel 1000 dollarit.

Mõistagi käib mäng ka võidu peale, sest peaauhinnaks on 5000 eurot. Ajalugu on näidanud, et võitjaks võib tulla igaüks – nii kogenud päevakaupleja kui ka noor kooliõpilane. Järjest populaarsem on olnud investeerimislahingu pidamine ka ettevõtte-, kooli- või sõpruskonnasiseselt, et selgitada omavahel välja parim rahakasvataja. Selleks tuleks registreerimisel märkida lahtrisse „meeskonna nimi“ oma ettevõtte, kooli või muu kokkulepitud nimi.

Lisaks üldvõitjale autasustatakse eraldi ka parimat kuni 19-aastast koolinoort 1000 euroga, nädala parimat rahakasvatajat 1000 ja nädala parimat noort rahakasvatajat 100 euroga. Lisaks loositakse aktiivsete mängijate vahel välja Kasvukonto krediiti.

Börsihaid alustavad heitlust 21. oktoobril ehk ajal, mil ettevõttete III kvartali tulemuste avalikustamise hooaeg on hoo sisse saanud. Mäng kestab kuni 8. novembrini, mis tähendab, et sinna perioodi jäävad ka USA presidendivalimised. Kaubelda saab indeksisse Standard & Poor´s 500 kuuluvate aktsiatega ning mängu võidab see osaleja, kellele kuulub 8. novembri börsipäeva lõpu seisuga kõige suurema turuväärtusega väärtpaberiportfell.

Vaata kõiki uudiseid