LHV on plaanitava Eesti riigi võlakirjade pakkumise tehingukorraldaja

04.07.2024

Eesti riik teatas sel nädalal, et plaanib sel aastal esmakordselt välja anda Eesti inimestele suunatud võlakirju. Riigile tähendab see finantseerimisallikate valiku laiendamist, Eesti elanikele aga võimalust teenida kindlat intressi ja kaubelda võlakirjadega ka Tallinna börsil.

Riigi võlakirju on kutselistele investoritele ja rahvusvahelistele fondidele müüdud juba aastaid, ent nüüd on otsustatud teha mitme teise Euroopa riigi eeskujul teha need kättesaadavaks ka kõigile Eesti inimestele.

LHV investeerimispanganduse juht Mihkel Torim ütles, et tegemist on märkimisväärse sammuga siinse kapitalituru arengus. „Riiklike võlakirjade emiteerimine toob siinsele turule uue madala riskiga varaklassi, millele on ligipääs kõigil Eesti elanikel. Eestlaste üldine huvi võlakirjade vastu on olnud kasvav ning sama trend võiks tervitada ka riigivõlakirju,“ kommenteeris Torim.

Eesti jaeinvestoritele suunatava emissiooni täpsed tingimused – avaliku jaepakkumise märkimise periood ja maht, võlakirja fikseeritud intress, tähtaeg ja nimiväärtus – selguvad vahetult enne märkimise algust. Eesti riik on kaasanud tehingukorraldajateks ASi LHV Pank ning Swedbank ASi. Tehingu juriidiline nõustaja on advokaadibüroo Sorainen.

Riiklik võlakiri on valitsuse emiteeritav väärtpaber, mis makstakse kindlaks määratud lõpptähtpäeval tagasi koos konkreetses summas lubatud intressiga. Intressi väljamakse tehakse reeglina üks kord aastas kindlal kuupäeval. Võlakirjade märkimiseks ehk väärtpaberi ostuõiguse omandamiseks on vaja väärtpaberikontot, mille saab avada oma kodupangas. Võlakiri saab olema vabalt kaubeldav, see noteeritakse Nasdaq Tallinna börsil, kus seda saab järelturul osta ja müüa.

Võlakirjade programmi kohta leiab täpsemat infot rahandusministeeriumi kodulehelt.

Vaata kõiki uudiseid