LHV aktsiad jagunevad kümneks

30.06.2022

Esmaspäeval, 4. juulil leiab aset LHV Groupi aktsiate jagunemine (ehk split) põhimõttel 10 aktsiat ühe vastu. Investorid ise ei pea midagi tegema, nende aktsiate koguväärtus ei muutu – omatavate aktsiate arv suureneb automaatselt kümme korda, samal ajal kui ühe aktsia hind väheneb kümme korda. Jagunemine muudab LHV aktsiatega kauplemise kättesaadavamaks.

Näiteks, kui LHV aktsia hind vahetult enne sündmust on 35 eurot ning investor on aktsiaid soetanud 10 tükki, siis pärast jagunemist ehk alates esmaspäevast, 4. juulist on tal 100 aktsiat hinnaga 3,5 eurot. Internetipangas korrigeeritakse automaatselt ka väärtpaberi soetushind ehk kui enne oli aktsia soetatud täpselt 30 euroga, siis pärast kuvatakse soetushinda kümme korda väiksemana ehk 3,0 eurona.

Viimane võimalus vana hinnaga väärtpabereid osta on 1. juulil 2022 ning eelduslikult alates 4. juulist saab aktsiaid osta juba uue hinnaga. Samas muutub ka väärtpaberi ISIN-kood, milleks saab EE3100102203. Investorid ei pea ise midagi tegema ka juhul, kui nende tehingud LHV aktsiatega on veel ootel. Ka sellised tehingud muutuvad 4. juulist automaatselt ja investorid näevad alates 4. juulist nii internetipangas kui ka mobiiliäpis uut seisu.

Kauplemine LHV Groupi aktsiatega algab 4. juuli börsipäeval esimesel võimalusel, kui on selge, et kõigi pankade süsteemides on aktsia jagunemine korrektselt sisse viidud.

Peamine põhjus, miks börsiettevõtted aktsiaid n.ö jupitavad, on nende muutmine kättesaadavamaks suuremale hulgale investoritele ning sellest tulenev kauplemisaktiivsuse võimalik kasv. Nii on ka LHV aktsiaid võimalik osta edaspidi väiksema hinnaga.

Rohkem aktsiate jagunemise kohta Tesla ja Apple’i näidetel saab lugeda LHV Finantsportaali artiklist „Aktsiate split kui võluvits hinna tõstmiseks?“.


Korduma kippuvad küsimused

  1. Mis on aktsiate jagunemine (inglise keeles split)?
    Aktsiate jagunemine tähendab piltlikult aktsia jupitamist – üks aktsia jaotatakse mitmeks aktsiaks. LHV Groupi (LHV1T) aktsiatele tehtav 10-1 suhtega jagunemine tähendab, et ühe aktsia nimiväärtus jagatakse kümnega ning kogus korrutatakse kümnega. Seeläbi kliendi aktsiate koguväärtus portfellis ei muutu.

    Näide
    Seni oli Maril 100 LHV aktsiat soetushinnaga 35 eurot/tk, seega aktsiate koguväärtus portfellis 100 x 35 = 3500 eurot.

    Pärast LHV Groupi aktsia jagunemist on Maril 1000 aktsiat soetushinnaga 3,50 eurot/tk, seega aktsiate koguväärtus portfellis 1000 x 3,50 = 3500 eurot.

  2. Miks tehakse aktsiate jagunemine?
    Aktsia jagunemise põhjus on peamiselt läbi ühe aktsia turuhinna vähendamise muutub aktsia rohkematele investoritele kättesaadavaks ning seeläbi suureneb aktsia kaubeldavus (likviidsus). Aktsia jagunemise korral ei muutu ettevõtte turuväärtus, aktsia hinna tõusupotentsiaal ega ka ettevõtte äri edukus.

  3. Mis muudatus toimub seoses aktsiate jagunemisega?
    Aktsiate jagunemine suurendab portfellis aktsiate arvu ja vähendab aktsia nimiväärtust. Muutub ka aktsia keskmine soetushind, mis on oluline tulevikus tuludeklaratsiooni täites. Muudatused tehakse automaatselt ja investor ise ei pea midagi tegema.

  4. Kas ma pean LHV investorina ise midagi tegema seoses aktsiate jagunemisega?
    Investorid ei pea ise midagi tegema. Muudatused tehakse automaatselt nende portfellis, pangakontol või mobiiliäpis. Sama käib ka ootel tehingute kohta.

  5. Mis päeval saan esimest korda osta aktsiaid uue hinnaga?
    Investorite vaates toimub muutus 4. juulil 2022. aastal ja alates sellest päevast saab LHV aktsiaid soetada uue hinnaga. Kauplemine LHV Groupi aktsiatega algab 4. juulil esimesel võimalusel, kui on selge, et kõigi pankade süsteemides on aktsia jagunemine korrektselt sisse viidud. Viimane päev LHV aktsiatega vana hinnaga kauplemiseks on 1. juulil.

  6. Mis on LHV aktsia uus ISIN kood?
    Koos LHV Groupi aktsiate jagunemisega muutub ka väärtpaberi unikaalne ISIN-kood, milleks saab EE3100102203.

  7. Ostsin 30.06 või 1.07 LHV1T aktsiaid vana hinnaga. Mida peaksin teadma?
    Ostetud aktsiad arveldatakse uue hinna ja kogusega vastavalt 4.07 ja 5.07. Sa midagi eraldi tegema ei pea, ning sinu tehingu väärtus jääb samaks

  8. Miks mu ootel olnud LHV1T order tühistati?
    Kõik LHV1T orderid tühistati börsi poolt, et juhtida investorite tähelepanu jagunemise tulemusel oluliselt muutuvale hinnale ja kogusele.

  9. Kas LHV kauplemissümbol (LHV1T) ka muutub?
    Ei muutu.

  10. Kas pean midagi tulude deklareerimisel ka tähele panema?
    Tavakonto süsteemis deklareerides korrigeeritakse aktsiate soetushind LHV raportides juba automaatselt jagunemise järgse hinnaga.

    Investeerimiskonto süsteemis deklareerides on jagunemine maksuneutraalne ja seda kajastama ei pea.

Vaata kõiki uudiseid