LHV laenu toel rajatakse Kesk-Eestisse kaasaegne piimatööstus

18.05.2022

LHV Pank sõlmis laenulepingu Eesti suurima piimatootjaga E-Piim, millega toetatakse Paidesse uue piimatööstuse ehitamist kokku 34,5 miljoni euroga. Kavandatav investeering projekti kogumaksumusega ligikaudu 154 miljonit eurot suurendab E-Piima tootmisvõimsust ja konkurentsivõimet.

LHV osales projekti finantseerimises koos suurte rahvusvaheliste pankadega, pakkudes piimatootjale ka kodumaisel kapitalil põhinevat krediidiliini. LHV ettevõtete panganduse juhi Indrek Nuume sõnul on projektil lai ja pikaajaline mõju. "Piimatootmine on üks Eesti põllumajanduse alustalasid. Kvaliteetne toit on meie oluline ekspordiartikkel. Sellise tehase tekkimine Eestisse rahvusvahelise koostöö tulemusena on suure töö vili, mis mõjutab positiivselt kogu meie põllumajandust veel aastakümneid," kommenteeris Nuume.

„Sõlmitud laenulepingud võimaldavad tehase tähtaegselt valmis ehitada, tunnustame LHV Panka väljakutserohke konsortsiumi tüüpi finantseerimismudeli väljatöötamise eest koostöös välispankadega, mille kogemus võib aidata Eestis ka tulevikus ambitsioonikaid projekte realiseerida,“ kommenteeris E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.

Paidesse ehitatav uus tehas asendab osad vananevad tootmisrajatised ja laiendab märkimisväärselt olemasolevat tootmisvõimsust, lisades moodsa tootmisüksuse. Uues tehases hakatakse töötlema ühistu liikmetelt saadud piima suure lisandväärtusega piimatoodeteks, nagu kõvad ja poolkõvad juustud ning pastöriseeritud koor. Tehases hakatakse valmistama ka vadakupulbrit. Uue tehase töötlemismaht on kuni 1150 tonni piima päevas ja 85 tonni vadakukontsentraati päevas.

Muuhulgas toetab investeering kestlikku põllumajandust. E-Piim edendab oma ühistuliikmete ehk piimatarnijate seas kestlikku loomakasvatust. Lisaks rakendab E-Piim süsinikuneutraalse ettevõtte programmi, mille eesmärgiks on saavutada kliimaneutraalsus aastaks 2040 ja heitmete vähendamine 55% aastaks 2030, sealhulgas oma piimatarnijate hulgas.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus ja LHV Kindlustus. Grupi ettevõtetes töötab üle 740 inimese. LHV pangateenuseid kasutab aprilli seisuga 342 000 klienti, LHV hallatavatel pensionifondidel on 135 000 aktiivset klienti ja LHV Kindlustusega on kaitstud 148 000 klienti. LHV Ühendkuningriigi filiaal pakub panganduse taristut enam kui 200 rahvusvahelisele finantsteenuste ettevõttele, mille kaudu jõuavad LHV makseteenused klientideni üle terve maailma.

Vaata kõiki uudiseid