LHV pensionifondide büroohoone pälvis rohesertifikaadi

1. september 2020

LHV pensionifondidele kuuluv Tallinnas TalTechi teaduslinnakus Akadeemia tee 15b aadressil asuv Microsofti büroohoone sai rahvusvahelise BREEAM sertifikaadi, mis kinnitab kõrgete keskkonnanõuete täitmist. Ökoloogilise jalajälje vähendamiseks investeerisid LHV pensionifondid ärihoone vee ja elektrienergia säästlikkuse tõstmisesse.

BREEAM (Building Research Establishment's Environmental Assessment Method) on rahvusvaheliselt tunnustatud hoone energiatõhususe hindamise raamistik, mille eesmärk on soodustada jätkusuutlikku ressursikasutust nii juba kasutuses olevate hoonete juhtimisel kui ka uute ehitiste rajamisel. Tegu on põhjaliku hindamismudeliga, mis võtab arvesse hinnatava hoone ökoloogilist jalajälge ülemaailmsel, kohalikul ja siseruumi tasandil.

Eestis on BREEAM sertifitseeritud hooneid kokku üheksa, millest kuus omavad kõrget „Very good“ taset. Akadeemia tee 15b hindamise viis läbi BuildingLabel OÜ volitatud BREEAM hindaja Erkki Seinre, omistades hoonele punktiskoori, mis on sertifitseeritud büroohoonetest Eesti kõrgeim.

Kaheksast hindamiskategooriast paistab Microsofti büroohoone enim silma hästi korraldatud jäätmemajanduse ja minimaalse saasteohuga ümbritsevale keskkonnale. Kõrge hinnangu pälvis hoone ka transpordilahenduste valdkonnas, kuna vahetus läheduses on mitu ühistranspordiühendust ning parkimine on võimaldatud erinevatele liiklusvahenditele, sealhulgas tõukeratastele, elektriautodele ja jalgratastele.

LHV kinnisvarainvesteeringute juhi Rait Riimi sõnul oli 2006. aastal ehitatud hoone juba toona keskkonnasäästlikkuse seisukohast omast ajast ees. Uue omanikuna tegid LHV pensionifondid täiendavaid investeeringuid, mis muutsid hoone vee- ja elektritarbimist säästlikumaks.

“Ettevõtted pööravad järjest rohkem tähelepanu keskkonnahoidlikkusele ning tehakse püüdlusi ökoloogilise jalajälje vähendamiseks ka töökeskkonna valimisel ja kujundamisel,” tõdeb LHV kinnisvarainvesteeringute juht Rait Riim. “Nüüd saame selliseid väärtusi kandvatele ettevõtetele pakkuda rahvusvaheliselt tunnustatud sertifikatsiooniga keskkonnasõbralikku hoonet, mis toetab säästlikku mõtteviisi,” lisab Riim.

Hindamise käigus vaadati muu hulgas ka seda, kuivõrd hoone toetab töökeskkonna kvaliteeti ja seeläbi inimeste tervist ning heaolu. “Meile on oluline, et kontoris veedetud aeg oleks kvaliteetne ja looks lisaväärtust. Seetõttu leiame, et väiksed pingutused, nagu siseruumi kliima parandamine või tervisesõbraliku valgustuslahenduse paigaldamine, on seda väärt,” kinnitab Microsofti maja haldava Lumi Capitali juhtivpartner Raiko Uri.

Microsofti büroohoone soetasid LHV pensionifondid koostöös Lumi Capitaliga 2019. aasta oktoobris. 6850 ruutmeetri suuruse büroopinnaga hoone ankurüürnikuks on Microsofti Eesti arenduskeskus, mille tegevusfookuseks on pilvepõhise kommunikatsiooniplatvormi ning Microsofti teenuste arendamine.

ASi LHV Varahaldus pensionifondidel on üle 181 000 aktiivse kliendi. LHV pakub nii aktiivselt kui ka passiivselt juhitud II ja III samba pensionifonde, mille maht kokku on 1,4 miljardit eurot.

Lumi Capital on kinnisvarainvesteeringute juhtimisega tegelev ettevõte, kelle klientideks on nii kodu- kui välismaised era- ja institutsionaalsed investorid.

Vaata kõiki uudiseid