LHV kavatseb osta Danske Banki eraisikute laenuportfelli

3. juuni 2019

LHV Pank ja Danske Bank on leppinud kokku, et LHV omandab Danske Banki Eesti eraisikutega seotud käitise, mis sisuliselt koosneb eraklientide laenuportfellist mahus ligikaudu 470 miljonit eurot.

Loe lähemalt: 3. juuni börsiteade

Tehinguga võtab LHV Pank üle ligikaudu 10 800 eraisikust kliendi teenindamise. LHV arvelduste analüüsi põhjal on hinnanguliselt 80% nendest LHV jaoks uued kliendid.

Senised Danske laenukliendid ei pea ise oma tegevuses midagi muutma ning neile antakse täpsemad juhised niipea, kui tehing saab 2019. aasta teises pooles lõpule viidud. LHV plaanib avada igale kliendile automaatselt LHV-s laenude teenindamiseks personaalse pangakonto ja vormistada lepingute muudatused, nii et klientidel jääb üle vaid oma laenumaksed uuele pangakontole suunata. Laenude automaatsel ületoomisel ei muutu laenude senised tingimused, juhul kui kliendid omalt poolt lepinguid muuta ei soovi.

„Pärast tehingu lõpule viimist kutsume uusi laenukliente kindlasti kasutama ka kõiki teisi LHV teenuseid. Suudame uusi kliente parimal viisil teenindada: meil on olemas kõik pangateenused, Eesti parim teenindus, üle-eestiline sularahaautomaatide võrgustik ning väga mugavad interneti- ja mobiilipank,“ ütles LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu.

„Meie jaoks on tegemist olulise sündmusega. Tehingu teostumise tulemusena suureneb LHV laenuportfell ligikaudu 40% võrra ning jaepanganduse tähtsus LHV äris suureneb hüppeliselt. Märgiliseks saab seda sündmust pidada ka Eesti panganduse seisukohalt, kuna Eesti kapitalil põhinev pank plaanib võtta üle väljuva väliskapitali äri ja suurendada märkimisväärselt oma turuosa strateegiliselt olulises sektoris,“ kommenteeris LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu.

„LHV on kasvanud küll suurimaks kodumaiseks finantsgrupiks, kuid tehing tähendab meie jaoks märkimisväärses mahus hoiuste kaasamist ning, võttes arvesse ka olemasolevate ärimahtude kasvu, kolme erineva kapitaliinstrumendi kaudu ligikaudu 50 miljoni euro ulatuses kapitali kaasamist. Viimane jaguneb nii võlakirjade kui ka aktsiakapitali vahel,“ selgitas Toomsalu.

Ostetava laenuportfelli mahust ligi 97% moodustavad eluasemelaenud. LHV hinnangul on tegemist tugeva krediidiportfelliga, mis on hästi tagatud. Kuivõrd antud eluasemelaenude intressimäärad olid väljastatud sisuliselt omahinna lähedal, on tehing võimalik ainult tänu portfelli allahindlusega müümisele. LHV Pank ja Danske Bank leppisid kokku tehingu hinnas, mille alusel lahutatakse portfelli mahust tehingu lõpuleviimise hetkel 39 miljoni euro suurune allahindlus. Eeldatav tehingu hind jääb suurusjärku 410 miljonit eurot.

Omandatava laenuportfelli rahastamiseks vajab LHV Group 27 miljonit eurot omavahendeid, millest vähemalt 16 miljonit eurot on esimese taseme omavahendeid ja 11 miljonit eurot teise taseme omavahendeid. Lisakapitali kaasamiseks plaanib LHV järgnevatel kuudel järgmisi samme:

  • Allutatud võlakirjade emiteerimine (juunis)
  • Täiendavate esimese taseme omavahendite emiteerimine (juunis)
  • Täiendav AS LHV Groupi aktsiate emiteerimine (eeldatavalt septembris)

Tehing viiakse lõpule käesoleva aasta sügisel, siis kujunevad ka tehingu lõplik maht ja hind. Tehingu lõpule viimise eeltingimuseks on loa saamine Konkurentsiametiltning LHV Groupi poolt täiendava kapitali kaasamine. Tehing ei ole käsitletav tehinguna seotud isikutega.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank ja LHV Varahaldus. LHV-s töötab üle 400 inimese. LHV pangateenuseid kasutab 174 000 klienti ja LHV hallatavatel pensionifondidel on üle 177 000 aktiivse kliendi.

Vaata kõiki uudiseid