LHV pensionifondid investeerisid Alexelasse

07. märts 2018

Märtsi alguses jõustus LHV pensionifondide kaasabil tehing, millega Alexelast saab Euro Oil tanklaketi omandamise järel Eesti suurim, 100 tanklast koosnev kütusekett. LHV ja Swedbank pensionifondid investeerisid Alexela Group võlakirjadesse kokku 25 miljonit eurot, tähtajaga 10 aastat.

LHV pensionifondid on Eesti majandusse ja ettevõtetesse investeerinud tänaseks juba 270 miljonit eurot, pidades oluliseks just kohaliku kapitalituru arendamist. Usume, et Eestis on palju atraktiivseid börsiväliseid investeerimisvõimalusi, milles pensionifondid saavad pakkuda pikaajalist ja stabiilset finantseeringut, kasvatades ühtlasi kohalikku majandust ning teenides tulu pensionikogujatele.

„Investeeringuna on Alexela meie jaoks atraktiivne eelkõige oma tugeva kasvuhoo, ettevõtte mitmekesise struktuuri, pika tegutsemisajaloo ja ka selge arenguvisiooni tõttu,“ rääkis LHV fondijuht Romet Enok. Alexela Groupi ettevõtete kogukäive on üle 200 miljoni euro ning kontsern annab tööd ligi 1000 inimesele üle Eesti. „Alexela kaubamärgina on tuttav igale eestlasele ja pensioniklientidel on hea teada, et tegemist on hästi kapitaliseeritud ettevõttega, kus võlakirjade tagatiseks on tanklad üle Eesti,“ lisas Enok.

Pensionifondid kui atraktiivne investor

Alexela Groupi juhatuse esimees Andreas Laane sõnul kaaluti Euro Oil tanklaketi ostmise eel mitmeid rahastamisvõimalusi, kuna ettevõttel endal ostutehingu finantseerimiseks täies mahus vabasid vahendeid polnud. Ostusoov oli aga kindel, kuna nagu igas tööstusharus, kaasneb ka kütuseäris ettevõtte kasvuga mastaabiefekt.

“Uurisime erinevaid võimalusi nii eestimaistelt kui ka rahvusvahelistelt pankadelt, arutlesime avalikkuse kaasamist ja suhtlesime ka Eesti turul toimetavate pensionifondidega,” rääkis Laane ligi pool aastat kestnud protsessist. Pensionifondidest raha kaasamise kasuks otsustati finantseerimise pikkuse tõttu, mis annab eelise majanduse tsüklilisuses. “Kui pankade puhul on võimalik rääkida maksimaalselt viieaastasest rahastamisest, siis pensionifondide finantseerimise pikkus on kümneaastane,” sõnas Laane. Ta lisas, et pensionifondidel on selge arusaam Eesti majandusest, siin valitsevatest riskidest ja fonde valdavad tugevad spetsialistid.

Ostutehingu järgselt kasvatab Alexela oma positsiooni ennekõike Tallinnas ja Harjumaal. Nii ongi välja kujunenud neli suurt kütusegiganti – Alexela, Olerex, Circle K ja Neste. Alexela Group ei välista, et 3-5 aasta pärast kaalutakse ka börsileminekut, kuid juhatuse esimehe hinnangul pole turg täna veel selleks valmis. “Samas, just nagu oleme nüüd näinud pensionifondide arengut, on kindlasti ka börs arenev, inimeste teadlikkus erinevate investeerimisvõimaluste kohta kasvab aastatega ja usun, et viie aasta pärast on turg börsil noteerimiseks rohkem valmis,” selgitas Laane.

LHV pensionifondid on investeerinud mitmetesse edukatesse Eesti ettevõtetesse ja projektidesse, nagu Nordica uued lennukid, Sitsi Õunaaed üürimajad, Tartu linna võlakirjad jpm. Lisaks oleme loomas kuni 100% Eestisse investeerivat pensionifondi, mis kannab nime LHV Pensionifond Eesti 100. Kui soovid, et ka sinu pensionifondil oleks aktiivne roll Eesti majanduse kasvatamisel, siis liitu meiega SIIN.

LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. LHV pensionifondide tingimuste kohaselt ei pea fondijuht fondide vara Eestisse investeerima. Eestisse tehtud investeeringute osakaalu suurenemise tagajärjel võib fondide tootlust oluliselt mõjutada Eesti majanduse käekäik või mõni muu sündmus või asjaolu, mis mõjutab Eestiga seotud emitentide käekäiku. Tulevikus võib Eesti investeeringute osakaal nii tõusta kui langeda.

Vaata kõiki uudiseid