LHV viib korporatiivtöökohad kaugemale. Sõna otseses mõttes.

22. jaanuar 2018

See Eesti pank annab uue tähenduse sellele, mida kujutab endast suurettevõttes töötamine ja mis tunne see on.

Kas tahaksid töötada pangas? Või äkki suures telekomiettevõttes? Kuidas oleks õigusbüroo, kindlustusfirma või tehnoloogiahiiuga? Kas tundsid just külmavärinaid või pööritasid nii ennastunustavalt silmi, et nägid peaaegu iseenda kukalt? Kui jah, siis kas see judinaidtekitav hirm põhines isiklikul kogemusel või stigmal, mis seondub suuremas ettevõttes, või taevas hoidku, korporatsioonis töötamisega?

Mis see korporatsioon üldse lõppude lõpuks on? See sõna viitab lihtsalt natuke suuremale ettevõttele. Maailmas, kus aina rohkem tähelepanu näib saavat idufirmade kultuur, tundub, et aina enam demoniseeritakse töötamist suures firmas. Aga kui nüüd küsin, millal viimati lugesid mõnda artiklit selle kohta, kuidas suuremad või pisut traditsioonilisemates valdkondades tegutsevad ettevõtted on olnud täielikud võidumehed, kui asi puudutab suurepäraste, lõbusate, lahedate, isegi pingevabade tööpaikade loomist? Nüüd on sinu võimalus.

Kallis talent. Mida sinu hing ihkab?
Idufirmade ja tõeliselt korporatiivsete tööpaikade vastasseis ei too kellelegi kasu. Ettevõtetena võitleme kõik samade talentide eest. Ja talendid... noh, nemad tahavad pea kõik sama asja. Elada oma elu nii, et töö seda ei segaks. Mitte vastupidi.

Uuringud on näidanud, et kolme suurema põlvkonna – beebibuumerite, X-põlvkonna ja millenniumi põlvkonna peamine karjäärieesmärk on saavutada hea töö ja eraelu tasakaal ning paindlikkus. Missugune kultuuriline nihe! Seda isegi siis, kui võrdleme töö ja karjääri mõistet sellega, mis see oli vaid kümme aastat tagasi. Karjäärieesmärgid tähendasid ettevõttesisesel ametiredelil kõrgemale rühkimist või juhikohta, võimalust lõpuks ometi saada see kodulaen, millest olid unistanud, või teenida kõigist sõpradest paremini. Tänapäeval on oluline hoopis paindlikkus ja tasakaalustatud elustiil. Tööandjana, ükskõik kas suurettevõttes või idufirmas, oled talendijahi juba eos kaotanud, kui ei suuda sammu pidada sellega, mida talendid otsivad või sinult tegelikult ootavad.

Peaaegu 350 töötajaga LHV võib endiselt uhkust tunda selle üle, et on suutnud säilitada kultuuri, mis on omane meist palju väiksematele ettevõtetele. Vilkad ja uuenduslikud tehingud, vähemformaalne struktuur ja töökultuur, mis jätaks häbisse nii mõnedki sama suurusjärgu ettevõtted. Suur osa sellest kultuurist põhineb asjaolul, et pakume oma inimestele seda, mida nad tõeliselt soovivad, muuhulgas ka paindlikkust.

Tõenäoliselt ei suuda LHV veel võistelda kõige paindlikumate ja kaugtööle orienteeritud tehnoloogiaettevõtete ja idufirmadega – kuna pakume hoolimata finantstehnoloogiale suunatusest ka traditsioonilisi pangandusteenuseid, seab see meile mõningaid piiranguid. Ent pakkudes töötajatele võimalust töötada ka kaugkontoritest ja veeta töiseid puhkuseid teistes linnades, oleme õigel teel, et muuta õnnelikumaks mitte ainult oma töötajaid, vaid murda ka stigmasid, mis suuremates ettevõtetes töötamisega kaasas käivad. Ning kannustame teisigi suurettevõtteid sama tegema.

Talvekaamosest minema
Sel talvel otsustas LHV võtta ette ühe väljakutse ja proovida järele talvise puhkusekontori kontseptsiooni. Miks? Kui elad praegusel aastaajal kusagil Põhjamaade läheduses, oled ilmselt juba tunda saanud, kuidas päikesevalguse nappus ja ümbritsev süngus püüab sinust viimseidki elumahlu välja pressida.
Selle talve alguses rentisime viieks nädalaks kontoripinna Hispaanias Malagas ning tegime sellest oma IT- ja tootemeeskondadele talvekontori. Kõik, kes tundsid, et vajavad pisut muutust, said lennupileti ja võisid soovi korral minna tööle päikesepaistelisse Lõuna-Hispaaniasse. Katsetame seda kontseptsiooni esimest aastat ja vaadates uskumatult positiivset tagasisidet, ei näe me põhjust, miks seda traditsiooni mitte järgmistel aastatel jätkata.

Malaga ei andnud meie meeskondadele mitte ainult meeldivalt sooja ja päikesepaistelist tööpaika, vaid ka vaheldust, et suhelda inimestega, kellega nad tavapäraselt ehk kuigi tihedat koostööd ei tee, tutvuda kohalike vaatamisväärsustega, laiendada silmaringi ja õppida omal käel, kuidas olla kaugtööd tehes produktiivsem.

Jaanuarist alates kavatseme hakata korraldama kaugtööpuhkusi ka oma uude Londoni kontorisse. Kaugtöö ja paindlik töötamine ei ole vaid hetkel trendikas suund, mis mingil hetkel moest läheb, et naasta tavapärase üheksast viieni töö juurde tavakontoris. Juba ammu on leidnud tõestust, et õigetes tingimustes on inimesed oma töös tunduvalt produktiivsemad, kui neile pakkuda paindlikkust ja võimalust ise valida, kuidas ja kus oma tööd teha.

LHV jaoks ei ole puhkused ja kaugkontorid vaid üksikutele väljavalitutele mõeldud eriline hüve, vaid loomulik areng tööandjana ning talendituruga kohandumine. Näeme rõõmuga, et suuremad ettevõtted teevad sedasama, kuid võrrelduna paljude idufirmadega, näeme silmapiiril järsku õpikõverat – seda lihtsalt seetõttu, et korraldust on keerulisem muuta, kui asi puudutab rohkemaid inimesi.

Milleks olla vähem korporatiivsete korporatsioonide eestkõnelejaks?
Kas LHV mitte nendega ei konkureeri, et parimaid talente enda juurde meelitada? Miks me kannustame ka teisi suuremaid ettevõtteid olema avatum ja paindlikum?

Esiteks on iga ettevõtte kohustus lükata ümber müüte, mis sageli tõele ei vasta. Ja teiseks, konkreetselt LHV jaoks, ei ole talendisõjas erilisi konkurente, keda teistest olulisemaks peaksime. Tegelikult võistleme iga tööandjaga, olgu ta suur või väike, edukas või vähem edukas, ühemehefirma või enam kui 1000 töötajaga suurettevõte.

Eraldusjooned idufirmade ja korporatsioonide kultuuri vahel muutuvad aina hägusemaks ning talendid vaatavad üha vähem ettevõtte suurust ja rohkem seda, kuidas konkreetne ettevõte ja töökoht tema elustiiliga sobitub. Isegi tööläbirääkimistel küsivad talendid aina julgemalt seda, mis just neid tööl rahulolevaks muudab, ning valivad kokkuvõtteks selle, kes neile seda pakkuda suudab. Ning enamasti ei ole tähtsusjärjekorra tipus sugugi raha.
Ning tööotsijatele. Kui sirvid Jobbaticali töövahenduskeskkonda lootuses, et leiad mis tahes maailmanurgast lühemaks või pikemaks ajaks just enda unistuste töökoha, ei heida sa loodetavasti kõrvale ka suuremaid ettevõtteid. Kui firmasid läbi lapates märkad meeskonna suurust, mis ületab 200 ning leiad end mõttelt, et ei soovi mingi hiiglasliku jäiga korporatsiooniga tegemist teha, soovitame säilitada avatud meel ja lähemalt uurida, missuguse tööandjaga tegelikult tegu on.

Heida kõik oletused ja väärarusaamad kõrvale ja ära tee üldisest arvamusest väljagi, sest võib juhtuda, et sind ootab ees üllatus.

Vaata kõiki uudiseid