Börsihaid võistlevad investor Toomasega

18. september 2017

Algas registreerumine Eesti populaarseimale aktsiamängule Börsihai, mis on läbi teinud kardinaalse muutuse. Seekord kestab Börsihai pool aastat, mõõtu saab võtta investor Toomasega ning mängus osalemine on tasuline. Aktsiamängu korraldab LHV koos Äripäevaga.

„Börsihai vs. investor Toomas“ algab 2. oktoobril ja kestab 23. märtsini 2018. Mängu võitjaks osutub see, kellele kuulub 23. märtsi börsipäeva lõpu seisuga kõige suurema turuväärtusega portfell. Mängu võitja lennutame koos kaaslasega ühe maailma tuntuima investori Warren Buffetti ettevõtte Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekule Omahasse. Seekordne mäng on tasuline. Ühe portfelli tasu on 25 eurot, kuid portfelle võib olla piiramatu arv. Kuni 19-aastastele (k.a) mängijatele kehtib 40% soodustus, ning neile on ühe portfelli hinnaks 15 eurot.

LHV maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi sõnul on varasematel aastatel peamise tagasisidena öeldud, et mäng võiks kesta kauem. „Seekord oleme sellele soovile vastu tulnud, et lisada mängijatele ühte investeerimises kõige olulisemat ressurssi – aega. Mõnikord läheb turul kauem alahinnatud aktsiate väärtuse õiglasele tasemele viimiseks“ lisas ta.

Nagu ka mängu nimi ütleb, lisandub teise uuendusena üks prominentne mängija – Äripäeva poolt välja mõeldud tegelane investor Toomas. Oma 15-aastase kogemusega reaalse rahaga aktsia- ja võlakirjaturgudel on ta suutnud algsed 64 000 eurot paisutada ligikaudu 290 000 euroni. Seekord on kõigil osalejatel võimalik end igapäevaselt Toomasega võrrelda. Et stardipositsioon oleks võrdsem, siis kantakse mängus osalejate virtuaalsele kontole sama palju raha kui on investor Toomase portfellis. Mängu käigus uut raha enam ei lisandu.

Investor Toomase sõnul on ta Börsihai mängu aastaid jälginud ning see on tema hinnangul üks paremaid viise tuua inimesi investeerimise juurde. „Isikliku raha kasvatamisest olulisemgi eesmärk on minu jaoks alati olnud, et investor Toomaseid saaks Eestis palju,“ selgitas ta. „Aktsiamängu võlu peitub selles, et osalejad saavad üsna pika aja jooksul olematu riskiga turgudel toimetada ning nõnda väärt kogemusi ja teadmisi hankida. Mäng aitab alustavatel investoritel tulevikus tõenäoliselt hulga kooliraha kokku hoida. Lisaks on välja pandud kõigi aegade suurim auhinnafond, mis tõstab kindlasti motivatsiooni. Ise soovin mängu jooksul leida väärt investeerimisideid, mida päriseluski rakendada. Baltikumi parimad pead on ikkagi koos.“

Kaubelda saab indeksisse Standard and Poors 500 kuuluvate aktsiatega ning korraldaja poolt lisatud instrumentidega.
Aktsiamängu võimalikku käiku kommenteerides arvas Vallikivi: „Oktoobris avalikustatavad ettevõtete majandustulemused annavad mängule hoogsa stardi. See võimaldab kauplejatel teatav vahe teistega sisse saada. Iseasi kas nad suudavad seda ka hoida või kerkivad esile pikema horisondiga ideed?“

Esimese koha auhinnaks on reis kahele Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekule Omahas, Äripäeva (või Delovõje Vedomosti) aastatellimus ja investeerimisalane raamat. Teise ja kolmanda koha saavutanud osalejaid premeeritakse vastavalt 3000- ja 2000-eurose rahalise auhinnaga, investeerimislase raamatu ja Äripäeva (või Delovõje Vedomosti) 6 või 3 kuu tellimusega. Teise ja kolmanda koha saavutanud saavad auhinnaraha oma pangakontole. Kõik osalejad saavad kingituseks Äripäeva (või Delovõje Vedomosti) kolme nädala tellimuse.

Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekut peetakse investeerimismaailma Woodstockiks. Kui tavapärased aktsionäride koosolekud on enamasti formaalsed päevakorra-punktide üle hääletamised, siis Berkshire Hathaway koosolekutel on sellele lisaks suur meelelahutuslik väärtus. Lisaks tutvustavad ettevõtte omanduses olevad firmad oma toodangut ja pakuvad aktsionäridele soodustusi. Eelmisel aastal osales sellel üritusel umbes 40 000 inimest.
„Börsihai vs. investor Toomas“ mängust osa võtmine on lihtne. Selleks tuleb minna lehele www.lhv.ee/et/hai ning oma portfell registreerida. Portfelli registreerimisel võib ära märkida ka oma töökoha, kooli või sõpruskonna, et lihtsustada võistluskäigu jälgimist selle liikmete vahel.
Börsihai kodulehel on videod õpetustega, mis aitavad paremini mõista, milles aktsiamäng seisneb ja kuidas teha oma esimene tehing.

LHV on investeerimis- ja kauplemismängu korraldanud juba 16 aastat, kuni 2006. aastani kandis aktsiamäng nime „Noor pensionär“.

Vaata kõiki uudiseid