Päikeseenergia sektori lõpu algus? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päikeseenergia sektori lõpu algus?

Nelli Janson

07.12.2010 10:06

Viimasel ajal ei lähe päevagi mööda, kui turule ei saabu  mõnda alternatiivenergia sektorit puudutavat uudist. Sektor, mis on tänaseks korralikult alla müüdud, kõigub erinevate riigijuhtide ja analüütikute kommentaaride meelevallas ning arvamusi jagub igal suunal. Kuhu on päikeseenergia sektor teel?

Sellele küsimusele aitab meil vastuseid leida Arete analüüsimaja analüütikud, kes on sektori põhjalikult ette võtnud ning jõudnud ka mitmete huvitavate järeldusteni. Alljärgnevalt toon teieni sellest ka kokkuvõtva ülevaate.

Arete analüütikud käivad välja üsna julge väite öeldes, et nende arvates esinevad vaid ükskikud alternatiivenergia sektori aktsiad järgmise kolme-nelja kuu jooksul hästi.

Nende järeldus põhineb peamiselt katalüsaatorite puudusel ning võttes arvesse Saksamaa valitsuse plaanitavaid muutusi päikeseenergia kasutamise osas, näevad nad 2012. aastal kuni 40% ulatuses ületootmist.

Järgmiseks aastaks prognoosivad analüütikud mõningast ületootmist koos moodulite ASP 15%-20%-se langusega. Sentiment on muutumas aina negatiivsemaks (lühikeseksmüüjate osakaal on alates augustist tõusnud 30%) ja analüütikud ei näe järgmise kuue kuu jooksul ühtegi positiivset katalüsaatorit, mis leevendaks Saksamaa toetuste vähenemise koormat 2012. aasta ületootmise hirmu taustal.

Ületootmine on 2012. aastal vältimatu, isegi kui arvesse võtta, et teised turud (va Saksamaa) on tõusutrendis. First Solar (FSLR) on ainuke firma, mille suhtes analüütikud positiivsed on.

 

Allikas: Arete

Alloleval tabelil on näha Arete analüütikute visioon järgmiseks kuueks kuuks. Nüüd, kus kolmas kvartal on seljataga, on eelseisev valdavas osas negatiivse alatooniga. On küll oodata uusi utility tehinguid USA-st (FSLR, SPWRA) ning ilmselt märtsis kergitab Hiina katet oma uuelt viisaastaku plaanilt, mis tõenäoliselt sisaldab ka alternatiivenergia soodustariife, aga enamus Hiina päikeseenergia firmasid jätab see ilmselt üsna külmaks, kuna tõenäoliselt on hinnatase üsna vähe ahvatlev.

Samas prognoosivad analüütikud Saksamaalt negatiivseid poliitilisi otsuseid, mis sektori jalgealust murendab. Nimelt viitavad analüütikud sellele, et Saksamaal on keskkonnaministeeriumile surve tugevnemas ning mõnede poliitikute sõnul pole osad alternatiivenergia firmad valitsusega olnud päris ausad (väited, et tariifikärped laastaks kogu sektori, aga samas teenivad paljud  firma priskeid kasumeid). Analüütikud usuvad, et Saksamaa võib ennetavalt kärpida tariife juba järgmise aasta keskpaigas, vältimaks liiga suurt lõhet 2012 aastal. Hetkel prognoosivad  analüütikud Saksamaa nõudluseks 8,0 GW 2010 aastal (48% globaalsest nõudlusest), 7,2GW 2011. aastaks( 38% kogunõudlusest) ja 4,5GW 2012, aastaks ( 21% kogunõudlusest), mis omakorda tähistab ka 2,7GW-i suurust „nõudluslõhet“.


Allikas: Arete

Vaatamata sellele, et alternatiivenergia sektori väljavaated pole kuigi roosilised, siis ettevõtete fundamentaalsed näitajad on endiselt tugevad. Arete analüütikute sõnul kauplevad päikeseenergia aktsiad hetkel 5-10x oma 2011. aasta P/E-d, mis viitab ka sellele, et osa 2012 riske võib  juba aktsiahinda sisse arvestatud olla, aga samas ei ole siiski selge, mismoodi aktsiad võivad reageerida, kui 2012 ASP (average selling price) järsult langeb.

Kas ajalugu kordab ennast?

Arete analüütikud juhivad tähelepanu ka huvitavale kokkusattumusele: viimased kolm aastat on päikeseenergia sektor neljanda ja esimese kvartali vältel olnud all -57% ja teise ning kolmanda kvartali vältel tõusnud 34%.

Allikas:Arete

 Allpool on ära toodud Arete analüütikute hinnangud konkreetsetele aktsiatele:

SunPower (SPWRA) kinnitavad oma „müü“ reitingut koos $9,3 hinnasihiga.

First Solar (FSLR) Best Idea Long ehk siis üks kahest  nimest, mille suhtes Arete positiivne on ning millel on „osta“ soovitus koos $156 hinnasihiga.

Suntech (STP) kinnitavad oma „müü“ soovitust koos uue hinnasihiga $6,9 endise $11,5 asemel.

JA Solar (JASO) alandavad oma reitingut „osta“ pealt „hoia“ peale ja hinnasihi $11,7 pealt $7 peale.

Yingly Green Energy (YGE) kinnitavad oma „hoia“ reitingut koos uue hinnasihiga $10 endise $10,6 asemel.

LDK (LDK) kinnitavad oma „osta“ reitingut koos $16,4 hinnasihiga.

MEMC (WFR) kinnitavad oma „hoia“ reitingut koos $11 hinnasihiga.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon